Tuulilasi

Kysymys henkilöauton levypyöristä

Kysymys:

Mercedes C-mallissa on ensiasennusrenkaina edessä 205/55-16 renkaat 7J-levypyörillä ja takana 225/50-16 renkaat 8J- levypyörillä. Onko olemassa ohjeita tai määräyksiä minkä koon renkaita e.m. levypyörille voi laittaa? Voiko 8J-levypyörille asentaa esim. 205/55-16 renkaat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rengasasioissa noudatetaan vuosittain ilmestyvässä STRO:n kirjassa Rengasnormit ilmoitettuja ohjeita. Ensimmäinen lähtökohta rengaskoon muuttamisessa on se, että uuden renkaan pitää mahtua pyörimään vapaasti. Tästä ei tuossa tapauksessa tule ongelmia, tuolla rengaskoolla ulkohalkaisija on täsmälleen sama kuin alkuperäisessä.

Toinen edellytys rengaskoon muuttamiselle on kantavuuden riittävyys, joka Mersun tapauksessa ei aiheuta ongelmaa. Normikirjassa on kunkin rengaskoon kohdalla merkitty suositeltu vanteen leveys. Tästä sallitaan jonkin verran poikkeamaa kumpaankin suuntaan. Kirjassa on kerrottu myös autojen alkuperäiset vannekoot.

Tässä tuleekin vastaan onggelma. Normikirjan mukaan  C-Mersun takapyörissä on 7½ tuuman vanteet, ja jos autossasi olisi sellaiset, niille saisi asentaa nuo 205/55 R 16 -renkaat. Tuo 8 tuumaa on kuitenkin rengasnormikirjan mukaan liikaa. Se on levein vanne, jolle saadaan asentaa 225/50 R 16  -kokoiset renkaat. Eli tuo sinänsä järkevä kokomuutos ei ole ilman vanteiden vaihtoa sallittu.

Julkaistu: 31.3.2012