Apu

Kysy Kiminkseltä: vuorotyöläisen uniongelmat

Kysymys:

Olen yli 60-vuotias nainen ja teen vuorotyötä. Minulla on ollut muutaman vuoden ajan melko vaikea uniongelma. Joskus on käynyt niin, että olen nukkunut vain muutaman tunnin yhtäjaksoisesti koko yönä. Sitten on vaan ollut pakko lähteä aamuvuoroon. Saattaa olla viikko, että olen nukkunut hyvin vain parina yönä.

Olen kokeillut kaikkia mahdollisia konsteja paitsi unilääkkeitä. Valvottujen öiden jälkeen olen mielestäni vaativassa työssäni melkoinen turvallisuusriski. Onneksi mitään vahinkoa ei ole vielä tapahtunut. Mitä kannattaisi tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihminen on biologisen vuorokausirytminsä vanki. Sitä säätelevät hermorataverkot väliaivoissa. Puhutaan hauskasti sisäisestä kellosta. Vuorokausirytmin alaisuuteen kuuluvat hormonitoimintamme lisäksi muun muassa ylempi verenpaine ja virtsaneritys. Unen puolella lisänsä tuo henkilökohtainen uni-valverytmi. Nukkumaan menon tulisi tapahtua klo 21–01. Muuten hyvästä unesta on turha sinä yönä haaveilla.

Kolmivuorotyö on tuhoisaa vuorokausirytmien kannalta, mutta pakko sitä on joidenkin tehdä. Yhden yön valvominen pistää säätelyt sösseliksi monen vuorokauden ajaksi. Unta ei ole mahdollisuus toteuttaa hyvällä tavalla. Miten sitten yrittäisi rimpuilla pienimmän pahan mukaan, sillä sisäistä kelloa ei voi huiputtaa?

Kaiken olet taatusti kokeillut tähän ikään unihygienian saralla, vaikka unihygienistejä ei vielä koulutetakaan. Lääkkeitä olet viisaasti karttanut. Lisäravinne melatoniinia voi toki kokeilla, mutta kovin merkittävää kohtaamisvaikutusta en voi sitä puoltaakseni tieteellisesti Sinulle tarjota. Aikaerorasitukseen sitä suositellaan, mutta vuorotyöväsymykseen sillä ei ole vaikutusta.

Normaalia unta parantavia lääkkeitä ei ole. Joitakin lähinnä sivuvaikutuksiin perustuvia väsyttäviä valmisteita käytetään, mutta tapauksessasi niistä voisi odottaa tilapäisesti käytettynä aamupöhnää, jota Sinulla jo valmiiksi on. Olen lähes vannonut, etten kirjoita enää uusille potilaille bentsoja uni-indikaatiolla. Jos olet luotettava ja uskot, mitä lääkäri Sinulle sanoo, niin voisin tehdä poikkeuksen. Ahdistuneena unen odotteluun saattaisi olla apua lyhytvaikutteisesta bentsosta, mutta vain sillä periaatteella, että sitä otetaan kertaluonteisesti kerran tai korkeintaan kahdesti viikossa. Kahtena iltana peräkkäin en tablettia soisi otettavan. Kyseessä olisi vain tällainen (pappilan) hätävara yksittäisiin ääritilanteisiin toteutettuna turvallisessa potilas-lääkärisuhteessa valvotusti ja ei-iäkkäille.

Tämä kaikki perustuu nyt siihen olettamukseen, että unihäiriösi taustalla on pelkästään tuo työn sekoittama vuorokausirytmi. Muussa tapauksessa pitää selvittää täyslaidallisesti vaivan todellinen aiheuttaja.

Julkaistu: 7.11.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.