Apu

Kysy Kiminkseltä: patti peukalossa

Kysy Kiminkseltä: patti peukalossa

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen 72-vuotias, maaseudulla asuva mummeli. Normaalit vaivat käyn hoidattamassa terveyskeskuspuolella, mutta tämä pieni vaiva ihmetyttää. Minulla on peukalon kynsinauhassa ihmeellinen ”pallo”. Oletin, että sain jonkin piikin karviaismarjapensaista. Luulin, että se alkoi märkiä, joten puhdistin pallon ja neulan puhkaistakseni sen, mutta sieltä tulikin geelimäinen pallero, ei siis mätää eikä juuri vertakaan.

Puhdistin avatun palleron ja oletin sen parantuneen, mutta se tuli uudelleen, monta kertaa. Lopulta tein oikein ison puhdistuksen saksien avulla. Näytti, että paranee ja kuivuu, mutta noin viikko tämän jälkeen se kasvoi taas palleroksi, jonka sisusta on kirkasta geelimäistä ainetta. Nyt se kasvoi ihan silmissä noin 3–4 millimetrin kokoiseksi. Se ei siis ole kipeä, mutta vaivaa mieltä, mikä se on.

Näytä vastaus

Vastaus:

Törmään silloin tällöin sormien kärkinivelien läheisyydessä nököttäviin patteihin. Nivelkuluma iskee sormissa tyypillisesti juuri kärkiniveliin. Voisi siellä nivelreumakin käydä kuten itselläni, vaikka tyypillisemmin se iskee keskimmäisiin sorminiveliin. Kärkinivelen seutuun kuluman muodostamia kovia pahkuroita kutsutaan Heberdenin kyhmyiksi.

Toinen kulumiseen liittyvä muodostus ovat pehmeät kyhmyt tai kystat, jotka puhkaistessa valuttavat sitkeää geelimäistä hyytelöä, jota kutsun alatoopiksi. Erite on identtistä tavallisen ganglion eritteeseen verrattuna, joten sukulaisuus tälle ilmiölle lienee ilmeinen. Ganglioita sijaitsee tyypillisesti ranteen ojentajapuolella ja nilkassa, mutta myös muiden nivelten läheisyydessä, ja ne voivat olla joskus hyvinkin suuria, esimerkiksi olkanivelen seudussa. Eritteen muodostuminen kulumassa on yhteydessä sen provosoimaan ärsytys- tai tulehdusreaktioon. Eritteen muodostumisen kärkijäsenessä voi provosoida myös kulumakyhmyn aiheuttama hankaus jänteeseen. Tämän tiedon varmistin soittamalla käsikirurgille.

Yleensä nämä hyytelökystat kuivuvat vähitellen itsekseen. Mikäli sormen kärkijäsen äityy kovin kipeäksi eikä oikene kunnolla, on mahdollista luuduttaa kärkinivel. Samoin luukyhmyn provosoima jännehankaus voidaan leikkauksella silpaista pois, kertoi käsikirurgi. Harvoin tähän kuitenkaan tarvitsee tarttua. Vaivoilla on taipumus ajan oloon korjaantua itsestään. Toki nivelen seutuun jää vähän kyhmyröitä ja kärkijäseneen ojennusvajautta, mutta ei tuo yleensä myöhemmin enää kipua aiheuta ja toimintakin säilyy asiallisena – ainakin itselläni. Tapauksessasi kyseessä on mitä ilmeisimmin läheiseen niveleen liittyvästä hyytelökystasta. Jos se äityy kovin hankalaksi, käsikirurgi voi auttaa Sinua asiassa.

Julkaistu: 25.11.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.