Apu

Kysy Kiminkiseltä: Ylävatsan kipu vaivaa aina aamuisin, mikä avuksi?

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 3.2.2020

Kysymys:

Mistä johtuu joka-aamuinen ylävatsan huono olo – ei kipu? Se kestää joskus muutaman tunnin, joskus koko päivän. Siihen herää, eikä huonon olon vuoksi voi lähteä mihinkään. Kummallista olotilaa helpottaa vähän, jos saa röyhtäisyn tulemaan. Joskus myös syöminen auttaa. Litalgin auttaa jonkin verran. Mikä avuksi kun vaiva on kestänyt jo vuosia?                                         

Näytä vastaus

Vastaus:

Huono elämä on helpompi määritellä kuin hyvä. Samoin huonossa seurassa ihminen ikään kuin viihtyy paremmin, toteaa Heikki J. Takala. Huono voi kääntyä lopulta hyväksi. Sanotaan, että elämä on parasta silloin ollut, kun se tuskaa ja vaivaa on ollut. Olen samaa mieltä siitä, että mielekkään työn tekeminen ja siinä terveesti väsyminen on virikkeellisempää kuin Mikko sian (Jaakko Tepon kappale) makaaminen palmun alla.

Kuvaat aamuista epämiellyttävää tunnetta, jonka paikannat ylävatsaasi. Kivuksi et sitä miellä. Koska vaiva on todentunut monivuotiseksi aamujesi ankeuttajaksi, syöpää tai muuta pahemman laatuista se ei voi olla, sillä muuten työntäisit jo horsman kukkaa.

Oletan, että Sinut on tutkittu hyvän tutkimistavan mukaisesti haastattelemalla, kopeloimalla, ultraamalla, tähystämällä sekä kemiallisia että biokemiallisia menetelmiä käyttämällä eikä vastausta ole paljastunut. Siksi en lähde selaamaan koko gastroenterologista kirjallisuutta.

Vaivasi täytyy olla niin sanottua toiminnallista laatua. Joukossamme on ihmisiä, jotka aistivat elämisen ilmiöitä herkemmin kuin toiset. Lisäksi tiedämme kokemuksenvaraisesti, että joillakin on huono pää ja joillakin maha. Toisin sanoen erilaiset elämän sattumukset aistitaan päällä tai vatsalla. Autonominen hermosto on ihmeellinen maailma ja psykosomatiikka laaja kenttä.

Vaivasi tuskin paranee lääkkein. Erilaiset terveen elämän aktiviteetit ja suositeltu sapuska muodostavat perustan.

Yrityksen ja erehdyksen tie lienee ainoa mahdollinen. Ymmärrä myös se, että uskomusdivisioonasta voi saada aina uuden vastauksen, joka saattaa usein innostuksen alkuhuumassa auttaakin. Sille tielle en Sinua kannusta.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.