Apu

Kysy Kiminkiseltä: Yhdyntäkivut hävettävät ja pilaavat seksihalut

Kysymys:

Lähestyn vaihdevuosi-ikää. Ihoni on jo nuorena ollut hyvin ohut ja kuiva ja siis ilmeisesti limakalvot myös. Seksi on aina ollut kivuliasta, eikä liukasteista ole ollut apua. Olen alkanut välttää seksiä ja jo tottua siihen, etten halua koko asiaa. Minulla on ihana miesystävä, ja harmittaa, että harvat yhdynnät hänen kanssaan ovat yhtä tuskaa. Koen epäonnistumisen tunnetta ja häpeää, enkä halua myöntää asiaa hänelle kovin suoraan. En halua, että hän alkaa kantaa huolta asiasta. Hän on minua aika paljon nuorempi, enkä halua tuoda esiin kuivuutta, joka saattaisi liittyä vanhempaan ikääni, vaikka se on ollut ongelma aina ennenkin. 

Nyt kun minulla on hyvä suhde, harmittaa, että se kärsii tällaisesta asiasta. Hormonivoidetta en uskalla käyttää, sillä suvussani on rintasyöpää. Olen yrittänyt etsiä kommentteja ja apua keskustelupalstoilta, mutta ne saavat minut aina lähes itkemään, sillä rapistuneista kuivista akoista puhutaan todella halventavasti ja rumasti. Olen alistunut siihen, että kivusta huolimatta olen välillä yhdynnässä. Miesystäväni ei tiedä, miten tuskallista se on, mutta sietokykyni alkaa olla lopussa. Haluaisin vaivattoman ja nautinnollisen seksielämän. Mitä ihmettä teen?

Tiina

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyse ei liene pelkästään lähestyvistä vaihdevuosista, koska kuvaat seksisi olleen aina kivuliasta. Tilanteesi on melko tavallinen seksiongelma, mutta siitä ei mielellään puhuta, mikä käy ilmi itsesikin tapauksesta. Mieluummin ollaan hiljaa ja kärsitään.

Nettisivujen sijaan oikea paikka etsiä apua vaivaan on lääkäri. Suomessa ensisijainen hoitopaikkasi on terveyskeskuksesi neuvola. Siellä Sinut haastatellaan ja tehdään tarpeelliset tutkimukset ja tarvittaessa näytteenotot. Mikäli asiaan ei tule selkoa, perusterveydenhuollon lääkäri konsultoi gynekologia tai muun erikoisalan lääkäriä. Toki itse maksavana ja Kelan lievästi sponsoroimana on mahdollista lähestyä suoraan myös yksityislääkäriä.

Yhdyntä voi kurssikaveriani professori Aila Tiitistä lainaten olla kivulias vain yhdynnän alussa. Kipua sattaa tuntua ulkosynnyttimissä pinnallisesti tai syvällä emättimessä ja lantion pohjassa. Kipu voi tuntua myös koko yhdynnän ajan tai vasta jälkikäteen. 

Kuvaat seksisi olleen aina kivuliasta eikä liukasteista ole ollut apua. Kyse ei siis voi olla mistään tilapäisestä tulehduksesta. Vulvodynialla tarkoitetaan oireyhtymää, jossa esiintyy ulkosynnyttimien kipua ja kirvelyä. Tiitisen mukaan noin 15 prosenttia naisista tunnistaa joskus kärsineensä vaivasta, jonka syytä ei edelleenkään tunneta. Potilas kokee gynekologisen tutkimuksen kivuliaaksi, jolloin lääkäri yrittää paikantaa kipupisteitä vaikkapa kostella vanutikulla. 

Tärkeää on rentouttaa lantion pohjan lihakset erityisellä harjoitusohjelmalla. Liukasteet ja puudutegeelit voivat helpottaa yhdyntää. Jos käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä, kannattaa kokeilla niistä puolen vuoden taukoa. Estrogeenituotannon hiipuessa vaihdevuosissa, tarjoavat paikallis­estrogeenit hyvän hoitomahdollisuuden. Ne ovat turvallisia, eikä niiden ole osoitettu oikein käytettyinä aiheuttavan rintasyöpää. Siksi ne on vapautettu käsikauppaan. Myös rintasyövän sairastaneen on niitä mahdollista käyttää, toki ensin neuvoteltuaan lääkärin kanssa.

Asiantilaa hämää mainonta. Radiokanavalla olen kuullut seireenien mainoslaulun yleisimmin käytettävästä valmisteesta. Teollisuus ymmärrettävästi pesee kätensä vastuusta, joten kannetta ei ilmaantuneen syövän tapauksessa kannata nostaa. Rintasyöpään sairastuu noin 10 prosenttia naisista, joten aika moni heistä taatusti käyttää paikal­lisestrogeeniä. 

On vaikeaa uskoa, ettet tähän ikään olisi vielä käynyt tutkimuksissa. Järjestelmämmehän pitää sisällään moninaisia katsastuksia erityisesti naisille – niiltä on vaikea välttyä. Ellet ole kehdannut puhua vaivastasi aiemmin, nyt on korkea aika, joten lähdepä tutkimuksiin. 

Kuva: A-lehtien arkisto

Julkaistu: 6.12.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.