Apu

Kysy Kiminkiseltä: vyöruusurokote

Julkaistu: 6.5.2016

Kysymys:

Onko vyöruusuun rokotusta, auttaako se ja miten sen saa? Minulla on ollut alkuvuoden aikana vyöruusu jo kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla se oli vasemmasta ohimosta takaraivoa kohti ja nyt toisella kertaa vasemmasta ohimosta silmän alta nenän yli oikean silmän alta oikeaan ohimoon. Nenä turposi ja vuoti vettä, eikä aivastuskaan tullut. Kasvotkin olivat oudon näköiset. Rakkuloita ei onneksi tullut kasvoihin, ohimoon kyllä.

Särkyä ja nykivää vihlomista ja repimistä on vielä ajoittain. Onko tämä hermostollista, koska stressaannun helposti? Olen herkkäluontoinen ja monessa mukana. Pitäisikö jättää kaikki vapaaehtoistyöt pois, eläkeläinen kun olen? Ja vielä, onko tämä hengenvaarallista, kun minulla on muitakin sairauksia? On sepelvaltimotauti ja jalassa ollut useita ruusuja, joihin on estolääkitys, V-Pen Mega 2 kertaa / vrk. Vyöruusuun söin Aclovir 800 mg ja Amoxin comp 875/125. Pitkät kuurit, jolloin V-Pen Mega oli tauolla.

Näytä vastaus

Vastaus:

”Ei oo, ei tuu, eikä tilata”, kuului muinaisen rautakaupan palveluohjesääntö. Noista päivistä on ruostuneita rattaita rasvailtu. Viimeiset monopolilinnakkeet Alko ja apteekki ovat joutuneet tarkentamaan lähestymistapaansa. Jopa Helsingin busseissa tervehditään, ja konnarit höpöttelevät joskus junassa ihan savolaismalliin.

Vaan eipä saatu pitkään aikaan apteekista rokotetta vyöruusuun – ei, vaikka kuinka olisi ääntään korottanut. Tyhjästä on paha nyhjäistä, kansantaloudessakin. Vyöruusurokotetta ei Suomeen liiennyt.

Mutta nyt sitä taas saa, Zostavaxia. Tosin siitä joutuu pulittamaan 184,60 euroa + toimitusmaksun laakilta apteekkiin soiton perusteella. Korvauksia siitä ei tipu, sillä kyse ei ole sairaudesta – meillähän on tämä sairausvakuutuslaki, ei terveysvakuutuslaki.

Ruusuja on melkein joka lähtöön, sinullakin kahta eri lajiketta. Seinäjoella on sitten vielä seinäruusu, jota vastaan tuotteitaan kaupittelee kokonainen teollisuuden haara. Näytöt eivät kummoisia ole, mutta kauppa käy, eikä korvausten puutteesta valiteta.

Tavallisen ruusun aiheuttaa streptokokkibakteeri, joka pääsee rikkoutuman kautta ihon sisään. Vyöruususta voi syyttää vesirokkovirusta, joka jää taudin jälkeen pesimään hermoganglioihin. Onnettomissa oloissa useimmiten yleiskunnon notkahtaessa se aktivoituu tekemään tyypillisiä tuhojaan iholla yhden, harvemmin kahden tai kolmen hermon alueella. Sen vuoksi oireet näyttäytyvät vain toisella puolella kehoa. Yleensä ihoa ensin kihelmöi joskus kovastikin, kipu kestää pari päivää, minkä jälkeen alueelle puhjenneet rakkulat paljastavat taudin. Jos viruslääkkeen aloittaa kolmen päivän kuluessa rakkuloiden ilmaantumisesta, siitä saadaan apua ja myös kiusallisen jälkisäryn mahdollisuus saattaa vähentyä. Vyöruusun uusiutumisen todennäköisyydeksi arvioidaan 1–4 prosenttia. Tauti voi olla kiusallinen, mutta ei se tapa.

Kertomuksestasi käy päätteleminen, ettei toisella kerralla kyseessä ollut enää vyöruusu, koska kuvailet taudin kulkeneen vasemmalta ohimolta silmän alta ja nenän yli oikeaan ohimoon, tai sitten vasemmalla puolella oli vanhaa särkyä ja kipua. Rakkulat kyllä paljastavat taudin, vaikka joskus oireita ei tulekaan. Siitä kuitenkin lähdetään, että rakkuloistaan vyöruusu tunnetaan ja Savonlinnan tori lörtsyistään. Joka tapauksessa taudinkuvasi on peräti outo, jos se kokonaisuudessaan olisi vyöruusua.

Rokote on tarkoitettu vyöruusun ehkäisemiseksi yli 50-vuotiaille. Vanhemmiten tauti yleistyy ja aiheuttaa herkemmin hermoperäistä hankalahoitoista jälkisärkyä. Rokotetta ei anneta vyöruusun jo sairastaneille, kuten Sinulle. Se sisältää elävää heikennettyä virusta, joten se ei käy sellaisille, joilla on immuunivasteessa vajaatoimintaa joidenkin sairauksien tai lääkkeiden käytön vuoksi. Minäkään en sitä voi ottaa, koska käytän nivelreumaani biologista lääkettä. Minun olisi pitänyt pistättää se jo ennen lääkityksen aloittamista.

Rokote on sangen kannustettava yli 50-vuotiaille tautia sairastamattomille. Vyöruusun hoidon kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Yksi paukku riittää. Hintaa sille kertyy, mutta onhan toki vaikutusaikakin tavanomaista paukkua pitempi. Vaikka rokotusta et voi saadakaan, älä nyt hyvä ihminen rajoita menojasi tämän takia: kotiinsa on moni kuollut. On aika pieni mahdollisuus sille, että tämä tauti sinut vielä tavoittaisi.

Lue lisää vyöruususta:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.