Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voiko titaaninaula aiheuttaa jalan kipeytymisen ja turpoamisen?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Jalkani on operoitu vuosia sitten siten, että isovarpaan nivel on jäykistetty. Voiko titaaninaula (tai ruuvi) aiheuttaa jalan kovan kipeytymisen ja turpoamisen? Nyt on jo aika hankalaa astua, kun kipu on melkoinen. Kihti on poissuljettu, samoin laskimotukos.

Näytä vastaus

Vastaus:

Et arvaakaan, miten ajankohtainen kysymyksesi on kannaltani. Poden autoimmuuninivelreumaa, mikä alkoi tyypillisestä paikasta, pikkuvarpaiden tyvistä. Koska juoksin siihen aikaan enemmän, tyydyin ajattelemaan, että kipu kuuluu asiaan – adrenaliini hävittää turhat kivut. Kerran känkkiessäni aamulla portaita yläkerrasta tuli sitten mieleen, että jospa olin tullut osalliseksi suvun ennakkoperinnöstä. Kuvat osoittivat, että näin oli asian laita. Peruuttamattomia muutoksia oli ehtinyt jo kehittyä.

Tietenkään en juoksemisesta luopunut, minkä nykytutkimus on osoittanut oikeaksi päätökseksi. Tietysti pitkällä päkiöidenvaraisesti kirmaavalla miehellä jalkaterät levisivät, ja nyt toisessa jalassa on niin sojottava vaivaisenluu, että kenkien löytäminen on vaikeaa.

Niin, että leikkauttaisinko vaivaisenluun, mikä edellyttäisi ukkovarpaan jäykistämistä? Jalkaortopedi rohkaisee, että askel saataisiin kyllä rullamaan, mutta 40-vuotinen kokemukseni operaatioiden tuloksista hieman arveluttaa.

Kysymyksesi saa minut vieläkin epäröivämmäksi. Kerrot, että leikkauksesta on kulunut vuosia, joten ukkovarpaasi on ehtinyt luutua siihen asentoon, mihin se on tällätty, ja luonto on muovannut uusiutuneen jalkateräsi asennon mieleisekseen.

En osaa asettua ortopediksi, joten en lähde arvioimaan, mitä menetelmää tarkalleen luudutuksessa on käytetty. Toki on mahdollista, että käytetty ruuvi tai levy on irronnut tai murtunut, jolloin se aiheuttaisi oireesi. Siinä tapauksessa käytetty leikkausmateriaali alkaa usein sojottaa kipeänä kohoumana ihon alta, mikä ei kyllä jää huomaamatta. Monet ruuvit olen jaloista poistanut. Siinähän ei tarvita muuta kuin tilkka puudutetta, minkä pistämisen jälkeen paljastetaan puukolla ruuvin kanta ja kierretään meisselillä se pois. Levyn tapauksessa toimenpide on sitten astetta monimutkaisempi.

Tulkitsen kysymystäsi siten, että vaiva painottuu nimenomaan tuohon luudutettuun pottuvarpaaseen. Siinä tapauksessa vian on piiltävä juuri luudutuksessa. Suosittelen, että poikkeat terveyskeskuksessa omalla lääkärilläsi ja otatte jalkaterästä röntgenkuvat. Niistä voi jo päätellä yhtä sun toista. Jos vaivan alkuperä ei selviä niistä, siirryt sinut leikanneen ortopedin vastaanotolle. Ellei se ole mahdollista, käytetään sopivinta ortopedia. Saarijärvellä terveyskeskuksessamme käyvät konsultoimassa jo radiologi, ortopedi, sydänlääkäri, ravitsemusterapeutti ja pian todennäköisesti myös urologi.

Julkaistu: 5.3.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.