Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voiko tinnituksen parantaa?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

50-vuotiaalle miehelleni on tullut meluvamma armeijassa 80-luvun lopussa. Tinnitusta tulee helposti, kun jokin kilahtaa. Vaiva menee koko ajan pahemmaksi ja korvat herkemmiksi. Mies kulkee nyt koko ajan keltaisten korvatulppien kanssa eikä siis kuule puoliakaan, kun hänelle puhuu.

Hän itse sanoo, ettei tinnitukseen ole mitään parannuskeinoa, joten ei kannata mennä lääkäriin. Onko siihen mitään hoitoa?

Marjo

Näytä vastaus

Vastaus:

Miehesi on oikeassa. Paikallislehdessämme Sammossa mainio eläkkeellä sijaitseva kappalaisemme Esa Hakkarainen analysoi humoristisesti elämänsä menoa: ”Olen oikeassa yllättävän monissa asioissa. Tätä vaimonikin ihmettelee.” Onko itselläsi samansuuntaisia kokemuksia?

 Tosi on: valtaosiin tapauksista ei ole parantavaa hoitoa. Vaikka markkinahenkilöt yrittävät kuin tuskassa tarjota pilleripurkkejaan ja nettimehujaan vaivaan kuin vaivaan, en ole huomannut heidän ponnistelujensa keskittyneen tinnituksen alueelle.

 Olen yrittänyt varoitella kansaa vääristä profeetoista ja rahanvaihtajien ahneudesta sekä opastaa tieteellisen näytön kaidalle tielle. Tiedon ja tiedottomuuden raja on häilyvä kuin puolueiden kannatus – ken lupaa eniten, sinne tuulet puhaltavat. Koska tietomme on puutteellista, kriittisyydelläkin on rajansa kuten Karjalalla. Kaikilla kauppahenkilöillä ei välttämättä ole pelkästään oma maidontuotantoyksikkö jorpakossa. Ongelma piilee siinä, että härskiä markkinointia esiintyy. Äsken sappeni kärähti totaalisesti, kun tutulle mummolle oli puhelimessa kaupattu väkipakolla pillereitä, eikä tämä raukka kyennyt pitämään puoliaan. Samalla kun varotte valepoliiseja ja pidätte ovenne lukittuna, olkaa varovaisia, kun teille soitetaan tuntemattomasta numerosta. Hommatkaa esto!

 Tinnitukseen sitä ei kuitenkaan ole tilattavissa. Kyseessä on kuulohavainto, mikä ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Sillä ei tarkoiteta psykiatrista harhaa, missä yhteydessä kuullaan yleensä syyttävänsävytteistä puhetta tai olemattomia ääniä tai melua naapurista. ­Tätä käsittelin viime vuoden viimeisessä numerossa.

 Lähes jokainen aistii tinnitusta lyhytaikaisesti elämänsä aikana. Noin 10 prosentilla se on jatkuvaa ja häiritsevää. ­Vaikean tinnituksen esiintyvyys väestössä on noin yksi prosentti, ja se yleistyy iän myötä (Antti Aarnisalo).

 Kuten miehelläsi, yleisin tinnituksen syy on melu, joka liittyy kuuloaistimien vioittumiseen. Yleisimmin kyseessä on sisäkorvan vaurio, joka ­johtaa kuulohermon itse­toiminnan lisääntymiseen ja aivoissa virheelliseen tulkintaan äänestä.

 Niin, että onko sitä hoitoa? Perinnerautakaupassa todettiin: ”Ei oo, ei tuu eikä tilata.” Oikeasti ja oleellisesti oiretta helpottavaa hoitoa ei ole. Kuulon huonontuessa kuulokojeella vahvistettu ääni saattaa auttaa peittämällä tinnituksen. Järkevänä yksilönä miehesi on kehittänyt itselleen parhaiten soveltuvan hoitomuodon. Edesmenneellä appiukollani oli toinen korva kuuro lapsuuden korvatulehduksien jäljiltä. Kun hän painoi kuulevan korvansa tyynyä vasten, hävisivät häiritsevät viestit kuten puolison ohjeistus aistittavuuden ulkopuolelle. Lähes kaikella auringon alla on sekä hyvät ­että huonot puolensa.

Julkaistu: 12.1.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.