Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voiko tekonivelleikkaus viedä ruokahalun?

Tapani Kiminkinen

KuvatFotolia

Kysymys:

Äidilleni, 78-vuotias, tehtiin jokin aika sitten kyynärpään tekonivelleikkaus. Kyseisen leikkauksen jälkeen hänen ruokahalunsa katosi täysin. Voiko olla mahdollista, että leikkauksella on jotakin osuutta asiaan? Ja jos ei, mikä muu voi olla syynä siihen, että ruokahalu katoaa kokonaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi voisi olla jatkumoa lapsuutemme kirjasarjaan otsakkeella: Kadonneen ruokahalun salaisuus. Samaan tapaan aihetta tulee lähestyä johdonmukaisesti. Tässä tapauksessa ainoa tarjoutuva johto on tekonivelleikkaus.

Kyseinen operaatio ei ole suuri eikä siinä käytetä sen tyyppisiä lääkkeitä tai menetelmiä, mitkä vaikuttaisivat ruokahaluun ainakaan pitkäaikaisesti. Sitä vastoin sairaalan joutumisen ja toimenpiteen jännittämisen aiheuttama stressi voi tapauskohtaisesti muodostua yllättävän suureksi muutokseksi elämässä. Tämä voi laukaista sellaisen mielenmyllerryksen, joka voi hyvin olla yhteydessä ruokahaluun.

Ihmisillä esiintyy yllättäviä pelkoja, joita ei tule ensimmäiseksi ajatelleeksi. Muistan rakkaan ja auttavaisen, nyt jo vuosia sitten edesmenneen appiukkoni, jolta poistin otsasta pienen tyvisolusyövän. Kyseessä on yleensä harmiton kasvannainen, joka ei hoitamattomana käytännössä leviä kuin hitaasti paikallisesti, mutta sitä kuitenkin syöväksi mainitaan. En varmaan selittänyt asiaa hänelle tarpeeksi selväpiirteisesti, sillä hän alkoi tässä yhteydessä selvästi valmistella kuolemaansa. Asia tuntui minusta tilanteeseen suhteutettuna hyvin järjenvastaiselta, joten oli syytä järjestää hänelle kalvosulkeiset. Mikä on lääkärille selvää, ei ole sitä välttämättä potilaalle.

Aina emme tule ammattilaisina ajatelleeksi, että maallikot saattavat hyvinkin pienestä kokea epätietoisuutta, mitä emme osaa edes kuvitella. Tämä alleviivaa ymmärrettävän ja selväsanaisen viestinnän ensisijaisuutta. Voi olla mahdollista, että äitisi on kokenut leikkauksessa jotakin samaa. Hän on saattanut ajatella oman elämänsä rajallisuutta, ja tästä kokonaisuudesta on napsahtanut masennus päälle.

Elämä on useimmiten ihmeellistä ja ennalta-arvaamatonta. Aina on mahdollista, että äidillesi on ilmaantunut samanaikaisesti jokin ruokahaluttomuutta aiheuttava sairaus. Leikkauksen aiheuttama stressi voi laukaista piilevän sokeritaudin (stressihormonit ovat insuliinin vastavaikuttajia). Isälläni sokeritauti ilmeni myyräkuumeen yhteydessä.

Niinpä on perusteltua syytä tutkia äitisi muiden mahdollisten sairauksien varalta. Leikkauksessa voi menettää sen verran verta, että anemia kiusaa. Ruokahaluttomuutta voivat aiheuttaa monet tunnetut ja jopa tuntemattomat sairaudet, joten kevyt aistinvarainen kenttätutkimus on paikallaan. Sitä tulee täydentää muutamalla tarkoin suunnatulla laboratoriotutkimuksella (esimerkiksi verenkuva, sokeri, maksa, munuainen, nestetasapaino, kilpirauhanen, kalsium) sekä rintakehän röntgenillä (thorax). Haulikolla ei pidä lähteä ampumaan, sillä siitä koituu yleensä vain harmia, varsinkaan jos ei omista aseenkantolupaa. Jokainen tutkimus pitää kyetä perustelemaan.

Julkaistu: 1.8.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.