Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voiko stressaava tilanne aiheuttaa ponnistuspäänsärkyä?

Kuvat123rf

Kysymys:

Kysymykseni liittyy voimakkaaseen päänsärkyyn, joka saattaa yllättää, kun joudun esiintymään tai puhumaan julkisesti. Luulen syynä olevan hetkellisen verenpaineen nousun. Viimeksi pidin kirkossa pienen puheen, ja kesken kaiken tuntui, että kaikki veri pakkaantuu päähän, ja tuli voimakas päänsärky. Olen kokenut tämän ensi kerran jo vuonna 2007. Tuolloin päänsärky yllätti, kun nousin kesällä kuumaan bussiin ja minun piti aloittaa opaskierroksen puhe. Sen jälkeen vaivaa on esiintynyt muutamia kertoja.

Oire on todella ärsyttävä. Kestää melkein päivän toipua, koska pää on hellänä. Samanlaisen oireen olen saanut kerran myös Tallinnan-laivaan noustessa. Olimme vähän myöhässä, ja viimeisten portaiden jälkeen laivassa kohtaus yllätti. Samoin se on tullut kerran kiirehtiessä matkatavaroiden kanssa junaan. Silloin kipu kesti koko junamatkan voimakkaana. Perillä mittasin verenpaineen, ja ­yläpaine oli yli 200. Olin yön sairaalassa tarkkailussa, ja aloitettiin verenpainelääkitys, Olmotec 20 mg. Olen ottanut lääkettä yhden päivässä, ja ­se pitää mielestäni verenpaineen hyvin kurissa. Minulla on ylipainoa, painoindeksi yli 40, ja tyypin 2 diabetes.

Pitäisikö ennen julkisia esiintymisiä ottaa veren­painelääke, jotta välttyisin kohtaukselta? Se ei vaivaa ­läheskään aina, mutta yllättää minut välillä. En esiinny julkisesti kovin usein

Anne

Näytä vastaus

Vastaus:

Podet ponnistuspäänsärkyä. Klassisesti se tunnetaan yhdynnän kliimaksissa joillekin ilmaantuvana intensiivisenä vaivana. Kyse ei ole siitä ”tavanomaisesta keinosta” torjua sängyn ympärillä tuskissaan steppaileva miehenpuolikas.

 Ponnistuspäänsärystä on vaikea löytää tieteellistä artikkelia. Keskustelin aiheesta Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskentelevän neurologi Anne-Mari Kantasen kanssa. Kyseessä on vaskulaarinen (verisuoniperäinen) päänsärky migreenin tapaan. Sen perimmäisiä syitä ei tunneta, mutta oire yhdistyy verisuonten laajenemiseen (vasodilataatio). Ei tiedetä, mikä sen pohjimmiltaan aiheuttaa ja herkistää hermopäätteet.

 Yleensä provosoijana on fyysinen rasitus, mutta sellaisena voi toimia esiintymiseen liittyvä jännityskin. Tyypillistä on muutamia minuutteja kestävä intensiivinen särky, minkä jälkeen pää voi olla hellä lopun päivää. Kun särky tulee ensimmäisen kerran, ponnistukseen liittyvänä se herättää välttämättömän tarpeen sulkea kiireellisesti pois aivoverenvuoto (erityisesti aivokalvonalainen verenvuoto SAV). Toistuessaan vaivan hyvän­laatuisuus varmentuu.

 Ponnistuspäänsärky ei ole yhteydessä verenpainetautiin, mikä itsellesi liittyy toden­näköisimmin tyypin II sokeritautiin. Kun päätä särkee, nousee myös paine. Sekä sokeri ­että verenpaine on tärkeää ­pitää kurissa, joten panosta niiden hoitoon ja yritä kaikin järkevin keinoin laihtua. Ponnistuspäänsäryn syntyä voi yrittää ehkäistä ottamalla ­vaikka gramma parasetamolia ennen tilannetta, jossa arvioi säryn tulevan.

Julkaistu: 19.1.2018

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.