Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voiko polymyalgia rheumatica uusia?

KuvatFotolia
Julkaistu: 10.7.2019

Kysymys:

Voiko polymyalgia rheumatica uusia? Minulla todettiin ­polymyalgia rheumatica ja epäiltiin temporaaliarteriittia 2016 keväällä. Kortisonilääkitys päättyi 2017 lopulla. Välissä oli oireeton jakso, lukuun ottamatta uutena vaivana ilmentynyttä sorminivelten ja erityisesti peukalonsyrjien vaihtelevaa kipuilua. Nyt on jälleen samantyyppisiä kipuja yläraajoissa ja oikean puolen leukanivelessä, kuitenkin lievempänä. Tosin sain työterveyslääkäriltä Celebraa, jota olen syönyt kuurina.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä voi. Nyt siteeraan maamme ensimmäisten geriatrian professorien joukkoon kuulunutta Lauri Autiota.

Kun hän oli pitämässä luentoa muistisairauksista puolisoni ryhmälle, hän kertoi puhu­vansa nyt omasta päästään.

Olen 40 vuoden aikana ­hoitanut paljon polymyalgiapotilaita. Kyseessä on tavanomaisessa tapauksessa yleislääkärin/perusterveydenhuollon lääkärin osaamisalueeseen kuuluva sairaus. Joskus nivelreumaan liittyy melkoinen ­polymyalgiakomponentti ja joskus taas polymyalgiassa ­tavataan harhauttavasti jonkin verran niveloireita. Diagnoosi tarkentuu laboratoriotutkimusten ja joskus valistuneen seurannan ja kortisonihoito­kokeilun avulla.

Kudostuhoa mittaavat ­kokeet (senkka La ja Crp) eivät välttämättä aina kohoa polymyalgiassa. Siinä tapauksessa viikon kortisonihoito poistaa oireet nopeasti – olen todennut, että joskus jopa vuoro­kaudessa. Tässä pitää ottaa huomioon, että kortisoni ­tehoaa moniin tuki- ja liikuntaelinsairauksien kipuihin, ­joten lääkärin tulee olla ­valppaana. Aina ei yksin­kertaisesti kyetä pääsemään tarkkaan diagnoosiin, mutta aina potilasta tulee hoitaa.

Kortisoni ei paranna polymyalgiaa, mutta se pitää oireet loitolla sen aikaa, kunnes tauti sammuu itsestään. Tähän kuluu keskimäärin vuosi. Kortisoniannoksia vähennetään pikku hiljaa hivuttamalla oirekuvan ja kudostuhomittareiden funktiona. Kokemukseni mukaan noin viidesosalla tauti ei sammahdakaan vuodessa, jolloin pientä kortisoniannosta joudutaan jatkamaan joskus vuosiakin.

Joskus polymyalgia saattaa uusia. Silloin taudinkuvan ­tuttuus herättää potilaan. Aina ei kuitenkaan ole näin, vaan tutkimukset ja seuranta paljastavat tilan muuksi kolotus­vaivaksi.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.