Apu

Kysy Kiminkiseltä: Voiko kallonpohjakipu johtua kulumasta rintarangassa?

Kysymys:

Voiko kallonpohjakipu johtua kulumasta rintarangassa? Kädet ja hartiat puutuvat, niitä pistelee, ja ne ovat kuin halvaantuneet. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa voi – varsinkin, jos tarkoitat laajemmin yläniskaan paikantuvia oireita. Koko 24 nikaman palikkatorni toimii kokonaisuutena. Jos alempana esiintyy lukkiutumia, täytyy rangan liikkuminen jollakin tasolla tapahtua. Jos alaselästä lukitaan leikkauksella pari ­väliä, ennen pitkää vaivat siirtyvät astetta ylemmäksi. Jos ihmisellä on alaselkävaivoja, voi ennustaa, että viimeistään 10 vuoden kuluttua ongelmia tulee ylempääkin. 

Kun tarkastellaan selkä­ytimestä lähtevien hermojen karttaa, havaitaan, että kädet koituvat kaularankatason vastuulle. Tällä perusteella putkinäköiset lääkärit väittävät, että käsiin säteilevät oireet eivät voi olla rintarangasta peräisin. Näin ei ole.  Kipuradat ovat sellaisia, että kipu voi heijastua alueille, jotka ovat anatomisesti ”toisen maata”. 

Käsien puutumisoireesi viittaavat siihen, että hermoja kinnaa. Yleensä kyse on kaularankatasosta tai ranteessa kulkeva keskihermo on puristuksessa. Mikäli oireet ovat hankalia, tilannetta kannattaa tsuumailla ENMG -tutkimuksella (ns. sähköhermotutkimus), jolla saadaan esille merkittävät hermoviat ja pinnetilanteet. Joskus hermokimput jäävät kireiden lihasten, solisluun ja kylkiluiden väliin, mistä tilanteesta käytetään TOS (Thoracic Outlet) -oireyhtymän nimeä. Se on vaikeaselkoinen, harvinainen ja vaikeasti todennettavissa.

Normaalitilanteessa oireitasi selvitetään haastattelemalla ja käsin kopeloimalla. Tarvittaessa jatketaan magneetilla ja ENMG:llä, mikäli tilanne todentuu potilaalle hankalaksi. Mikäli näistä ei löydy vaivan aiheuttajaa, on syytä turvautua osaavaan manuaaliseen hoitoon, missä tutkitaan ja ­käsitellään ruotoa rintarangasta alkaen lukkiutumia etsien. Pelkät käsittelyhoidot eivät auta, vaan potilaan tulee sitoutua terapeutin yksilöllisesti suunnittelemaan treeniohjelmaan, mikä ehkäisee jumien syntymistä.

Julkaistu: 5.9.2017

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.