Apu

Kysy Kiminkiseltä: virtsaamisvaivat

Kysy Kiminkiseltä: virtsaamisvaivat

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Miten voisin auttaa 55-vuotiasta poikaani, jolla on ollut virtsaamisvaivoja jo monta vuotta?  Hänen rakkonsa on venynyt ja eturauhasessa on ollut liikakasvua. Eturauhanen on leikattu noin puoli vuotta sitten, mutta rakko ei edelleenkään tyhjene kunnolla, vaan se pitää katetroida joka kerta. Vaivaan on kokeiltu jotain lääkettä, jota hän on ennenkin käyttänyt, mutta sillä ei tunnu olevan tehoa. Poikani on lievästi kehitysvammainen ja asuu hoitokodissa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valitettavasti ennen suoritettua toimenpidettä rakon toiminta on seinämän venyttymisen vuoksi ehtinyt heikentyä siinä määrin, ettei oma tyhjeneminen onnistu vielä. Koska toimenpiteestä on kulunut jo puoli vuotta, saattaa olla, että oma virtsaaminen ei täydelleen palaudu.  Lisäksi on mahdollista, että pojallasi on muitakin rakon tyhjenemistä vaikeuttavia tekijöitä kuin pelkkä nyt höylätty eturauhanen: esim. perussairaus ja/tai siihen mahdollisesti käytettävät lääkkeet.

Lääkehoidon mahdollisuudet auttaa tässä tilanteessa ovat rajalliset ja niitä näytetään kokeillun. Nämä asiat kannattaa selvittää yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Joka tapauksessa rakkoa kannattaa kouluttaa liikkumalla paljon ja yrittämällä virtsaamista toistuvasti useita kertoja päivässä. Jospa se sieltä vielä lähtisi tulemaan.

Rakon katetrointi on joka tapauksessa parempi vaihtoehto tässä tilanteessa kuin pysyvän letkun laittaminen rakkoon vatsanpeitteiden läpi. Mikäli rakkoon jää jatkuvasti runsaasti virtsaa, leviää rakon paine virtsanjohtimia pitkin munuaisiin vaurioittaen niitä. Sen vuoksi rakon hyvästä tyhjenemisestä pitää huolehtia, nyt siis kertakatetrointien (toistokatetrointi) avulla.  Se, ettei rakko tyhjenekään kokonaan, saattaa olla joskus yllättävän vähäoireinen tilanne.

Kontrollivastaanotolleni saapui kerran sokeritaudin vuoksi mies, jonka munuaisarvot olivat tuplaantuneet. Kun kokeilin hänen vatsaansa, virtsarakko ulottui lähes napaan saakka, ja sain sieltä 2,5 litraa virtsaa laittamalla neulan vatsanpeitteiden läpi.  Mies ei myöntänyt hänellä olleen minkäänlaisia virtsaamisvaivoja. Myöhemmin eturauhanen höylättiin ja munuaiset saatiin pelastetuiksi – tosin kolmasosa niiden toiminnasta hävisi tuossa ruljanssissa.  

Miesten kannattaa siis vanhemmalla iällä kiinnittää huomiota virtsaamiseensa. Naisilla virtsaumpi on anatomisten olojen vuoksi huomattavasti harvinaisempi tilanne.   

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.