Apu

Kysy Kiminkiseltä: verenpainelääkkeet

Kysy Kiminkiseltä: verenpainelääkkeet

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Onko verenpainelääkkeet parempi ottaa aamulla vai illalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Verenpainetaudin hoidossa keskeistä ovat lääkkeettömät hoidot, joita tulee toteuttaa ennen hoidon aloitusta ja hoidon aikana. Jos paine osoittautuu kovin korkeaksi, joudutaan joskus aloittamaan lääke heti kättelyssä.

Jokaisen tulee tarkata sukurasitettaan (verenpainetauti, tyypin II sokeritauti ja sitä edeltävä metabolinen oireyhtymä, sydän- ja verisuonisairaudet ylipäätään). Pitää rajoittaa suolan käyttöä, karttaa lakritsia, laihduttaa, jos on aihetta, ja liikkua reippaasti. Liiallinen alkoholinkäyttö nostaa painetta – samoin yöllinen uniapnea, jota voi joskus esiintyä laihoillakin. Korkeaa aamupainetta voivat selittää nimenomaan alkoholinkäyttö ja uniapnea. Ravinnossa kannattaa noudattaa suosituksia: kasvikset, vihannekset, marjat, täysjyvä, kala, pehmeät rasvat – erityisesti öljyt.

Lääkkeet valitaan sillä perusteella, että niistä tulee olla tieteellistä näyttöä päätetapahtumien ehkäisyssä (kuolema, aivohalvaus, sepelvaltimotauti). Lääkkeiden tulee olla sillä tavalla pitkävaikutteisia, että jos ne nautitaan vain yhtenä aamuannoksena, niiden vaikutuksen tulee ylettyä aina seuraavaan aamuun saakka: korkea aamuverenpaine on erityisen vaarallista. Jos vaikutus ei riitä, lääkkeitä on annosteltava sekä aamulla että illalla.

Kaikki verenpainelääkkeet ovat keskimäärin samantehoisia: paineen lasku noin 9/6 mmHg. Tietenkin yksilöllisiä eroja on siten, että selittämättömästä syystä joskus jokin valmiste ei tunnu tehoavan kyseiselle potilaalle lainkaan – taustalla lienee yksilöllisiä eroja aineenvaihdunnassa ja säätelyjärjestelmissä. Joka tapauksessa lääkkeiden tehosta on pääteltävissä, että jos alkupaine on alapaineen osalta vaikkapa 120 mmHg, tarvitaan tavoitteen saavuttamiseksi neljää, jopa viittäkin eri valmistetta.

Verenpainelääkitys räätälöidään kullekin potilaalle yksilöllisesti. Joskus voidaan käyttää yhdistelmävalmisteita, mutta usein potilaan yksilölliset ominaisuudet ja lääkkeiden sieto edellyttävät yksittäisten lääkkeiden kombinoimista eri purkeista. Keskimäärin nykyään yleensä löydetään sopiva kombinaatio, sillä vaihtoehtoja on. Lisäksi useista valmisteista on patenttisuoja poistunut, joten hinnatkin ovat kohtuullistuneet.

Julkaistu: 20.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.