Apu

Kysy Kiminkiseltä: Verenpainelääkitys

Kysymys:

Olen 82-vuotias ja kysyisin verenpaineesta. Ihmettelen, mistä johtuu, että minulla on lääkityksenä 3,5 tablettia joka aamu: Metoprolol, Felodipin ja Losartan (1,5 tablettia). Sydänvikaa ei ole, tutkittu on. Mielestäni minulla ei ole stressiä enkä murehdi asioita. Lenkkeilen ja käyn kuntosalilla. 

On henkilöitä, joilla on sydänlääkkeitä, mutta vain yksi verenpainetabletti. Kyllä kai tähän löytyy jokin lääketieteellinen selitys. 

Sydänultra otettiin siksi, että rinnassa röhisi. Kaikki oli hyvin. Röhinä johtui varmaan siitä, että oli ollut kova yskä.

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Kiitos periaatteellisesti erinomaisesta kysymyksestä! Moni ihmettelee, että miksi ihmeessä pitää syödä niin paljon lääkkeitä, vaikka ei ole mitään oireita – tuntee siis voivansa mainiosti. 

Verenpainetauti tuntuu joskus epäoikeudenmukaiselta käsitteeltä: voiko olla oikeasti sairas, vaikka useimmiten alussa ei esiinny mitään tunnistettavia oireita? Koska koholla olevan verenpaineen seuraukset voivat olla todella tuhoisia, tässä tapauksessa on oikeutettua puhua jo taudista. Sisuskumi saattaa puhjeta (aivoverenvuoto) tai voi tulla aivo- tai sydäninfarkti, joiden vaara lisääntyy huikeasti keskimääräisen verenpaineen kohotessa. Munuaiset voivat tykätä kyttyrää, sydänlihas paksuuntua ja lopulta väsähtää sekä silmänpohjan näköalue vinkua – tässä päällimmäiset.

Verenpaineen toteamiseksi pitää mitata verenpaine. Suurin ongelma potilaan hoitoon motivoimisen lisäksi on tietää, mikä hänen todellinen verenpainetasonsa oikein on. Vastaanottotilanteen lukemaan on paha luottaa. Laadukkaalla olkavarteen kiinnitettävällä automaattisella mittarilla, ei millään peltiheikillä, kotona mitatut arvot ovat arvokkaita tiedon jyväsiä. Toinen mahdollisuus on tehdä vuorokausimittaus, jossa mittari kytketään potilaaseen, ja se mittaa paineita vuorokauden ajan. Tulosteesta tehdään analyysi ja päätellään hoidon tason riittävyys.

Aikaisemmin ajateltiin, että verenpaine nousee vanhemmiten. Kyllä ei nouse, on Luojan alkuperäinen tarkoitus, mikä todentuu luonnonkansoilla, jotka eivät turhaa suolaa (natrium on se juttu) popsi eivätkä makkaraa grillissä käristä eivätkä voiperunoita. Meillä taas valtimot tuppaavat vanhemmiten kovettumaan, jolloin niiden seinämä jäykistyy. Erityisesti ylempi verenpaine nousee herkästi, eikä sitä jäykissä putkissa saa helposti tipahtamaan. Sekä ylempi että alempi verenpaine ovat yhtä vaarallisia. Itse asiassa klassiset suuret verenpainetutkimukset on tehty paitsi perinteisellä elohopeamittarilla myös ylempää verenpainetta käyttäen. 

Muistutettakoon, että verenpaine on ihanteellinen, kun yläpaine on alle 120 mmHg ja alapaine alle 80 mmHg. Luonnonkansoilla yläpaine on herkästi alle 100 mmHg, mihin saatan itsekin yltää räkäposkilenkin jälkeen. Liikunta on erinomainen verenpaine- ja kolesterolilääke. 

Kotona mittaukset tehdään istuen ennen mahdollisen lääkkeen ottoa. Verenpaine mitataan aamulla ja illalla kahdesti viikon ajan. Verenpainetaso määritellään laskemalla viikon mittauspäivien aamu- ja iltamittausten keskiarvo. Muistutetaan vielä, että verenpaineen hoito on tällä hetkellä maassamme retuperällä. Tarvitaan yhteiskuntasopimusta, jota sitäkään ei voi enää devalvaatiolla korvata.

Periaatteessa kaikki verenpainelääkkeet ovat teholtaan samanveroisia, vaikka tietenkin yksilöt voivat reagoida niihin eri tavoin. Joskus jollakin lääkkeellä verenpaine ei laske sitten millään, jolloin sitä lääkettä ei kannata tällä potilaalla käyttää. Keskimäärin yhdellä lääkkeellä saadaan painetta alas 9/6 mmHg. Siispä 120 mmHg alapaineen saamiseksi ruotuun tarvitaan 4–6 eri verenpainelääkettä.

Sinulla tilanteen on arvioitu vaativan kolmen eri ryhmiin kuuluvan lääkkeen käyttämistä. Aina pitää ymmärtää, että lääkkeiden valinta on räätälöimistä kullekin yksilölle sopivaksi. Silloin otetaan huomioon muu lääkitys ja sairaudet, ikä, elämän vaatimukset sekä mahdolliset haittavaikutukset. Tässä suhteessa olemme paremmassa asemassa kuin urani alussa, jolloin oli vain pari verenpainelääkettä, eivätkä ne sopineet oikein kenellekään. Sitten on vielä mahdollista, että yhteen pilleriin on koottu jopa kolmea eri lääkeainetta, jolloin potilas voi tulla toimeen peräti yhdellä pillerillä, vaikka hän itse asiassa nauttii kolmea lääkettä. 

Julkaistu: 18.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.