Apu

Kysy Kiminkiseltä: verenpaineen romahdus

Kysymys:

Olen 70-vuotias nainen. Sairastan tyypin 2 diabetesta, johon lääkityksenä Metforem (2 x vrk). Sokeriarvot ovat pysyneet hyvinä. Verenpainetautiin lääkityksenä on Amlodipin 5 mg (2 x vrk) ja Orloc 5 mg (2 x vrk).

Ongelmani on verenpaineen romahdus päivittäin. Arvot ovat 99/58–105/60. Olen verrannut omaa mittariani terveyskeskuksen mittariin vastaanotolla, ja arvot näyttivät molemmilla mittareilla samoja lukemia 130/70. Illalla kotona arvot olivat 99/50.

Kipuja ei ole, mutta henkeä ahdistaa. Sepelvaltimotautia ei ole todettu. Mistähän alhaiset paineet ja hengenahdistus voisivat johtua? Liikun päivittäin, syön terveellisesti, en tupakoi enkä käytä alkoholia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Uskoakseni  olet oikeilla jäljillä. Kiinnitän huomiota siihen, että Sinulla on varsin tehokas beetasalpaus (Orloc 5 mg ja vieläpä kahdesti päivässä). Itse en käytä enää beetasalpausta puhtaasti verenpaineen hoidossa juuri koskaan. Se on pulssin nousua rajoittavana ja rytmihäiriöitä hillitsevänä valmisteena erinomainen lääke sepelvaltimotaudissa ja eteisvärinärytmin rajoittajana. Toki beetasalpaajaryhmän lääkkeillä on paikkansa myös migreenin ehkäisyssä ja jännitysreaktioiden hoidossa.

Ihmiset reagoivat beetasalpaukseen, kuten onneksi lähes kaikkeen muuhunkin, yksilöllisesti. Käyttämäsi valmiste on keskimäärin hyvin tehokas ja toimii yleensä kuin juna. Joillakin potilailla jo yksi tabletti on niin vaikuttava, ettei pulssi reagoi rasitukseen toivotusti nousemalla.

Rasituksessa lihakset tarvitsevat hapekasta verta. Jos sitä ei suihkua valtimoista, ihminen läkähtyy – alkaa puuskutus ja ahdistus, kun pulssi ei nouse. Sen vuoksi testaan tällaiset tapaukset rasituksessa polkutestillä. Tarvittaessa kevennän tai vaihdan lääkitystä.

Nykytiedon loisteessa sokeritautipotilaalle soveliaimpia verenpainelääkkeitä ovat ACE:n estäjät ja ATR:n salpaajat. Itse suosin niitä ja etenkin ikäiselläsi aamuin illoin annosteltuna, jolloin verenpaine saadaan tasaisemmaksi koko vuorokaudeksi. Erityisesti aamuisin koholla oleva verenpaine on vaarallista.

Toinen käyttämäsi lääke ei kuulu mainitsemaani ryhmään, vaan on kalsiumkanavan salpaaja, eikä sekään toki huono ole. Joillakin juuri tuo merkki voi toisinaan aiheuttaa jalkojen turvotusta siinä määrin, ettei sitä voi käyttää.

Korostan, että tuntematta Sinua on mahdotonta tietää, minkä vuoksi tapauksessasi on nykylääkitykseen päädytty. Onko taustalla joskus ollut eteisvärinätaipumusta tai muuta rytmihäiriötä? Sellaiseenkin törmään silloin tällöin, että kun lopettaa alun perin verenpaineen hoitoon suunnatun pitkäaikaisen beetasalpauksen, potilas hujahtaa eteisvärinään. Potilasta tuntemattoman ei pidä mennä peukaloimaan tätä eikä tekemään tästä lausuntoja.

Nyt on syytä palata oman lääkärisi vastaanotolle. Totuus on, että verenpaineesi laskee ainakin ajoittain liikaa, joten todennäköisintä on, että lääkitystä on turhan paljon nykytilanteessasi. Hengenahdistuksesi taustalla voi olla rasituksessa liian tehokas beetasalpaus, mutta mistä voimme sen varmasti tietää? Rasitushengenahdistusta aiheuttavat myös vaikkapa sepelvaltimotauti, keuhkoveritulppa tai liian ahdas aorttaläppä, johon voi liittyä verenpaineen laskua – niin ja vaikkapa rapsakka anemia. Tutkitaan ensin ja hutkitaan vasta sitten!

 

Julkaistu: 7.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.