Apu

Kysy Kiminkiseltä: verenpaineen mittaus

Kysymys:

Nykyään on eri valmistajien verenpainemittareita kotikäyttöön: sekä olkavarsi- että rannemittareita. Jossain testeissä oli mainittu, että rannemittarit antavat yleisesti todellisuutta alhaisempia verenpainelukemia olkavarsimittareihin verrattuna. Varmaan rannemittaritkin ovat parempi kuin ei mitään, ja joissain on myös rytmihäiriötunnistin. Myös mansetin sopiva kireys kädessä vaikuttanee lopputulokseen. Osaatko antaa nyrkkisääntöä, mitä rannemittareiden antamiin painelukemiin pitäisi lisätä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suoraan kysymykseen suora vastaus: en osaa. Toistaiseksi kaikki merkittävät verenpaineen seurantatutkimukset on tehty käsipelillä, joten mittareista ei ole samalla tavoin syvää kokemusta. Automaateissa on se huono puoli, etteivät ne ajattele ihmisaivoilla. Jos potilaalla on vaikkapa eteisvärinä, jossa lyöntien väli ja voimakkuus vaihtelevat mielivaltaisesti, ei painelukemaankaan voi varauksetta luottaa.

Verenpainetta on mahdotonta hoitaa ilman mittaustuloksia. Kotimittaukset ovat tärkeitä, minkä vuoksi automatiikka sinällään on tervetullutta. Tekniikan ja tietämyksen tässä vaiheessa suositellaan olkavarsivempaimia ja laadukkaita sellaisia: peltiheikki on peltiheikki Pariisissakin.

Mittaria valittaessa on suhteutettava olkavarren paksuus hankittavaan mansettiin. Mansetin kumiosan leveys tulee olla 12 cm, mikäli olkavarren ympärysmitta on 26–32 cm, 14–15 cm, mikäli ympärys on 33–41 cm ja 18 cm, mikäli olkavarren ympärys on yli 41 cm.

Paine mitataan oikeasta ja vasemmasta olkavarresta mittauksen kohteen istuessa. Uudella verenpainepotilaalla paine mitataan molemmista olkavarsista mahdollisen puolieron toteamiseksi. Seurantaan käytetään sitä kättä, josta mitattu paine on korkeampi, jos oikealta ja vasemmalta mitatut paineet eroavat toisistaan merkittävästi (yli 10 mmHg).

Mittausta edeltävän puolen tunnin aikana vältetään raskasta fyysistä ponnistelua, tupakointia ja kofeiinipitoisten juomien nauttimista. Rasitus se on psyykkinenkin rasitus, joten mittaukseen ei pidä ryhtyä kesken sapen kiehumaan saanutta poliittista väittelyä tai jännittävää jääkiekko-ottelua.

Painemansetti asetetaan olkavarteen siten, että kumipussin keskiosa on olkavarsivaltimon päällä. Mittaus aloitetaan, kun tutkittava on istunut mittauspaikalla viisi minuuttia mansetti olkavarteen kiinnitettynä. Paine mitataan kahdesti 1–2 minuutin välein.

Kotona mitattu verenpaine kuvaa henkilön tavanomaista painetasoa ja kohde-elinvaurioiden vaaraa vastaanotto-olosuhteissa mitattua luotettavammin. Mittaukset tehdään istuen ennen mahdollisen lääkkeen ottamista. Verenpaine mitataan aamulla ja illalla kahdesti viikon ajan. Kotiverenpainetaso määritellään laskemalla 1.–7. mittauspäivien aamu- ja iltamittausten keskiarvo. Toisiaan vastaavia arvoja ovat terveydenhuollon ammattilaisen tekemä mittaus 140/90 ja kotimittaus 135/85 mmHg olkavarsimansettia käyttämällä.

Julkaistu: 6.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.