Apu

Kysy Kiminkiseltä: vatsan epänormaali toiminta

KuvatAnna Huovinen
Julkaistu: 30.8.2013

Kysymys:

Olen 76-vuotias hoikka nainen, kokoni on 36, joten painoindeksi on kohdallaan. Olen usean vuoden ajan kärsinyt vatsan epänormaalista toiminnasta. Ei kipuja eikä ilmavaivoja, joskin päivällisen jälkeen ehkä turvotusta. Mutta aamiaisen ja päivällisen jälkeen tulee äkillinen tarve wc:hen ripulin takia. Mikä aiheuttaa tämän? Aamulla otan maitohappobakteerivalmistetta. Kun lähden kaupunkiin asioille, otan ripulilääkettä, jota ei saa ottaa joka päivä. Aamiaisella syön tavallisesti tummaa leipää, näkkileipää tai täysjyväviipaleita kolesterolia alentavan levitteen kanssa, kevytjuustoa, kinkkuviipaleita, tomaattia, kurkkua, tilliä ja parsakaalia. Juon kahvia tai teetä. En juo makeita juomia, vaan vettä. Joskus syön appelsiinin ja persikka- tai mustikka-vadelmajogurttia.  Syön tavallista ruokaa, joka ei lihota: juureskeittoa, kalaa, hernekeittoa, kaalia, kaurapuuroa, riisivelliä, lanttulaatikkoa, suolakurkkuja, rosollia, jauhelihapihvejä… En käytä majoneesia enkä salaattikastikkeita, makeisia tai suklaata. Kartan myös keksejä, makeita ja kakkuja. Kahvissa olen käyttänyt valkoista sokeria. Tilanne on kiusallinen. Millainen tutkimus auttaisi? 

Näytä vastaus

Vastaus:

No jopa olet elänyt terveesti, kun ravintoasi tarkastelen. Ei ihme, että paino on hallinnassa. Koska olet kokenut samoja vaivoja useita vuosia, mistään vakavasta ei voi olla kysymys. Itse asiassa katsoisin, että vatsasi toimii normaalisti.

Suolen toiminta on suunniteltu siten, että kun jotakin pistää yläpäästä sisään, alkaa pakoputki pian supistella. Tästä syystä aamiaisen ja päivällisen jälkeen suunnistat vessaan. Mikäli ulostamiskertoja on jatkuvasti yli kolme päivässä, se katsotaan poikkeavaksi. Tähän saakka kaikki on kuten pitääkin. Koet kuitenkin ulosteesi löysäksi, koska käytät kompostista nimitystä ripuli. Se on jo tauti, jolloin pitää ravata yhtenään ulostamassa.

Tapauksessasi rohkenen päätellä, että tuotos tulee ulos kertarykäisyllä. Olisiko kenties niin, että tuotos olisi aluksi hiukan kiinteämpää ja lopputavara ripulimaista? Joka tapauksessa sinulla on piirteitä hyvin yleisestä ärtyvän suolen oireyhtymästä. Laktoosi-intoleranssi ja keliakia kannattaa sulkea diagnoosista pois. Jos kyseessä olisi sappihappojen imeytymishäiriö, uskoisin ripulin olevan hankalampaa.

Koska vaiva on ollut pitkään, paksunsuolen tähystäminen ei ole kiireellistä – vaikka ikäiselläsi suolitoiminnan muuttuessa se olisi aina tehtävä.  Näyt käyttävän aika paljon liukenematonta kuitua (viljat, leseet). Voisit kokeilla niiden tilapäistä vähentämistä ja vaikkapa hedelmien lisäämistä. Lääkkeesi ovat oikeita, joskaan probioottien eli maitohappobakreerien hyödystä tieteellinen näyttö on vielä ristiriitaista. Kylmäpuristettua rypsiöljyä suositan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.