Apu

Kysy Kiminkiseltä: valtimoahtauma

Kysymys:

Olen 94-vuotias mies. Vuonna 2012 kunto alkoi heikentyä kävellessä. Tutkimuksissa todettiin aortta- ja hiippaläppien vuotoa.

Vuoden 2014 alussa väsymys lisääntyi. Tutkimuksissa todettiin normaalia korkeampaa verenpainetta, sydämen eteislyöntejä ja eteistakykardioita. Määrättiin lääkehoito.

Kolmisen kuukautta sitten tunsin pään sisältä kuuluvan ”suhinan” voimistuneen. UÄ-tutkimuksessa todettiin, että oikea kaulavaltimo oli 95-prosenttisesti tukossa. Alustava arvio oli, että hoito toteutettaneen perinteisillä tavoilla.

Mitä tapahtuu, jos valtimo tukkeutuu kokonaan? Pystyvätkö muut valtimot viemään aivoihin riittävästi verta, vai onko seurauksena osittainen tai täydellinen aivohalvaus?

Näytä vastaus

Vastaus:

Niinpä – tapanani on sanoa ikäisellesi sydäntä kuunnellessani, että sydän on hyvä: ei sitä muuten noin korkeaan ikään pääsisikään. Hyvä sen on täytynyt Sinullakin olla!

Hyytymän muodostuminen valtimoahtaumaan tapahtuu seuraavasti. Onnettomissa olosuhteissa vuosien mittaan valtimon seinämään syntyy kolesterolimössöstä ja sidekudoksesta koostuva ahtauma. Jollakin mekanismilla plakkiin kehittyy tulehdusreaktio, minkä vaikutuksesta soluista vapautuu entsyymejä, jotka liuottavat sidekudokseen haavauman. Luonto ryhtyy paikkaamaan vauriota, jolloin paikalle kiirehtii verihiutaleita (trombosyytti). Niistä muodostuva hyytymä tukkii valtimon.

Mikäli plakki on vuosien mittaan kasvanut hitaasti ahtauttaen lopulta lähes koko valtimon kuten Sinulla, luonto ehtii pienessä hapenpuutteessa varautua tilanteeseen kasvattamalla uudissuonia. Niinpä sydämen tapauksessa, kun lähes tukkeutuneeseen suoneen syntyy hyytymä, kehittyvä sydänlihasvaurio on yleensä pieni. Jos taas ahtauma on pieni, vaikkapa vain puolet suonesta ahtauttava, siihen syntyvä hyytymä saattaa aiheuttaa suuren kuolion, sillä uudissuonia ei ole muodostunut. Suurin osa sydäninfarkteista syntyykin pienten ahtaumien revetessä potilailla, joilla ei ole etukäteen ollut mitään oireita. Tämän vuoksi sepelvaltimotaudin ensioire 20 prosentissa tapauksista on äkkikuolema.

Hyytymän muodostumista ehkäistään trombosyytti-inhibiittoreilla, kuten asetosalisyylihapolla (Aspirin, Primaspan), klopidrogeelilla (Plavix) ja hepariinilla. Hyytymisjärjestelmä on monimutkainen, ja siihen voidaan vaikuttaa monessa kohtaa. Siksi toiset lääkkeet ovat tehokkaampia laskimotulppien ja toiset valtimotulppien ehkäisyssä ja hoidossa. Tällä hetkellä tutkitaan kiivaasti, miten plakkien tulehdus voitaisiin hoitaa. Antibiootteja on kokeiltu, mutta niiden tehosta ei ole saatu tieteellistä näyttöä. Aseemme valtimoahtaumatautia vastaan ovat terveet elämäntavat (liikkuminen, pehmeät rasvat, kala, kuidut, marjat, vihannekset, tupakoimattomuus) ja korkean riskin potilaiden lääkehoito (kolesterolilääkkeet, asetosalisyylihappo, tietyt muut lääkkeet, diabeteksen ja verenpaineen hyvä hoito). Tieteellinen fakta on se, että ahtaumaprosessi ei käynnisty ilman pahanlaatuista kolesterolimolekyyliä.

Tapauksessasi ahtauma on kehittynyt hitaasti vuosien varrella. Pidän iässäsi parhaimpana ja turvallisimpana vaihtoehtona tilanteen hoitamista trombosyytti-inhibiittoreilla. Kuten olet itsekin arvioinut, luonto on ehtinyt järjestää aivoihisi korvaavaa verenkiertoa. Itselläni on useampikin potilas, joilla on toinen kaulavaltimo tukkeutunut, eivätkä he ole saaneet aivoinfarktia. Porskuttele vain eteenpäin iloisin mielin, kuten olet tehnyt tähänkin saakka!

Julkaistu: 30.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.