Apu

Kysy Kiminkiseltä: valkotakkiverenpaine

Kysy Kiminkiseltä: valkotakkiverenpaine

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen yli kuusikymppinen, ja verenpaineeni kotona mitattuna on 112/67–125/78, mutta lääkärissä tai työterveydessä mitattuna voi olla 150/95 ja korkeampikin. Lääkitys on yksi tabletti Losartania päivässä, mutta haluaisin lopettaa lääkityksen. Tähän työterveyslääkäri ei anna lupaa, koska on niin sanottu valkotakkiverenpaine. Viimeksi kotona mitattu verenpaine oli 97/65, ja päässä huojuttaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Terveellä ihmisellä matala verenpaine osoittautuu yleensä pitemmän puoleisen elämänkaaren ennusmerkiksi. Mikä sitten on matala verenpaine, kun vähän suolaa ja sen mukana natriumia saavilla luonnonkansoilla ylempi paine huitelee hyvinkin vain siellä sadan tietämissä?

On pakko turvautua tiettyihin turvarajoihin: minkälaisilla paineilla kohde-elinvauriot lisääntyvät vaarallisesti (aivohalvaus, valtimokovettumatauti, silmänpohja- ja munuaismuutokset). Suosituksissamme on päädytty kotona mitattavien paineiden keskiarvoon 135/85 mmHg, mikä tarkoittaa sitä, että jos paine elämäntapatarkennuksen jälkeen ei laske tämän alle, tarvitaan jo lääkehoitoa. Tietenkin paine pitää saada matalammaksi, sillä paineen kohotessa komplikaatiot lisääntyvät ilman mitään raja-arvoa. Varsinkin jos potilaalla on muita sairauksia, etukenossa munuaisvika, sokeritauti ja jo valmiiksi valtimokovettumatauti, pitää tavoitetason olla tavanomaistakin matalampi.

Meillä on nyt käsissämme hoitamattoman verenpainetaudin suoranainen kriisi. Päivystykseen lappaa jatkuvasti ihmisiä, joilla korkea paine on aiheuttanut sydämen väsymisen vajaatoiminnan asteelle tai aivohalvauksen. Nyt on todellakin korkea aika nostaa tästä meteli.

Jokaisen aikuisen ihmisen pitää tietää verenpaineensa, ja sitä on seurattava. Oireettomuus on suorastaan verenpainetaudin oire erittäin pitkälle. Se hämää lopettamaan seurannan ja jopa lääkityksen. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota sukurasitukseen niin verenpainetaudissa kuin tyypin II sokeritaudissa ja valtimokovettumataudissakin. Elämisen tavoissa pitää kilvoitella: suola, lakritsi, alkoholi, tupakka, liikkuminen, ravitsemus ja elopaino – joka voi herättää epäilyn myös uniapneasta, vaikka tautia esiintyy toki laihemmillakin. Jo lääkehoidossa olevien potilaiden paineet pitää laskea tavoitetasolle eikä jättäytyä puolitiehen.

Tapauksessasi ymmärrän lääkäriäsi, sillä hän on sisäistänyt verenpaineen vaarat. On jonkinmoista näyttöä siitä, että valkotakkipaine, jolla tarkoitetaan paineen kohoamista toisen mittaamana, saattaisi ennakoida pysyvämpää verenpainetautia, eli väliaikaisesta stressistä voi sukeutua kroonisempi. Sinulla kuitenkin näyttävät kotipaineet olevan sen tasoisia, että koet niistä jo oireita vintin ajoittaisena osittaisena pimiämisenä. Tähän suhteutettuna paineesi on ainakin ajoittain turhan matala – Sinulle.

Tarvitaan lisätietoa. Ensiksikin, mikä on käyttämäsi Losartanin vahvuus? Lääke on oikein nykyaikainen ja hyvä, mutta aina sen vaikutus ei riitä aamuannostelussa seuraavaan aamuun saakka. Aamuverenpaine on se tärkein.

Sinun tulee tehdä viikonmittainen testaus. Mittaat paineesi pari kolme kertaa aamulla ennen lääkkeen ottoa ja samoin illalla viikon ajan. Lasket näistä keskiarvot aamuille ja illoille. Jos aamupaine on korkeahko, puolitat lääkkeen aamu- ja ilta-annokseksi. Jos paineet taas ovat kautta linjan kertomallasi tavalla matalat, puolitat lääkeannoksesi kokonaan. Seuraat sitten tilannetta viikon parin ajan ja toistat mittaukset. Jos sittenkin painetaso on yhtä alhainen, voit lopettaa lääkityksen. Jos taas aamu- ja ilta-annokseen siirtyminen tai kokonaisannoksen puolittaminen korjaa tilanteesi, jatka sillä annoksella. Sitten jatkossa menet työterveyslääkärillesi ja syytät minua manipulaatiosta. Ota todisteeksi vastaukseni mukaasi.

Julkaistu: 9.12.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.