Apu

Kysy Kiminkiseltä: vaimon haluttomuus

Kysymys:

Vaimoni (50+ v.) kyky nauttia seksistä on muun muassa työ­stressin takia kadonnut kokonaan, ja hän pitää minun halukkuuttani vain hyväksikäyttönä. Vuosia sitten hän lakkasi suutelemasta, sitten suostui pari kertaa kuukaudessa seksiin ja nyt on jo yli vuoden kieltäytynyt kokonaan.

Miten hänet saisi ymmärtämään, että haluan yhteistä nautintoa, en vain omaani hänen maatessaan kuin pakastettu kala? Kaikki hellyydenosoitukseni hän tulkitsee vonkaamiseksi, joten tunnelma on jäätävä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinun näkökulmastasi ja vain Sinulta kuultuna tilanne kuulostaa todella kestämättömältä, mutta oletkin paras asiantuntija siinä, miltä Sinusta tuntuu, eikä se nyt hyvältä näytä. Jokin on sammuttanut, ei pelkästään seksin, vaan myös hellyyden suhteestanne. Ei ole ihmeellistä, että kuvaat tunnelmaa jäätäväksi.

Varmasti olet pohtinut pää kolmantena jalkana, mistä vuosien aikana kehittynyt tilanne oikein johtuu. Minkä vuoksi puoliso tulkitsee kaikki lähestymisesi vonkaamiseksi?

Haluttomuuteen liittyy, kuten olen kuvannut, monia syitä. Parisuhde on aina myös kompromissi, jossa yhdessä eletään ottamalla huomioon toisen mielipide ja joustamalla. Ei ole mahdollista vain pihdata tai vain koko ajan vaatia seksiä. Yhteiselo muuttuu valtapeliksi, jossa toisella on hallussaan lopulta se viimeinen konsti. Olen feministi, mutta tässä asiassa puhtaasti anatomiaan ja fysiologiaan vedoten nainen on hivenen niskan päällä, sillä erektiota ei tiettävästi ole mahdollista näytellä, ellei sitten käytä äärimmäisenä keinona pistoshoitoa pippelin tyveen. En yllytä näyttelemiseen – puhun tässä vain fysiologiasta.

Kyllä Sinun on käynnistettävä laaja-alaiset hellyyspohjaiset neuvottelut puolisosi kanssa tilanteestanne. Jos aiheen esille ottaminen tuntuu mahdottomalta, laadi vaikka lempeyteen pohjautuva kirjallinen esitys. Aloita siitä, miten paljon häntä rakastat ja miten haluaisit sen hellyydellä ja teoin osoittaa. Pyri esittämään hänelle yhteisen kiireettömän ajan varaamista puhtaalta pöydältä lähteville, ketään syyllistämättömille keskusteluille.

Parisuhde ei voi toimia ilman avointa vuoro­vaikutusta ja toisen huomioon ottamista. Siihen tulee molemmilla osapuolilla olla jaettu

oikeus. Kulisseja ja helvettejä on aivan liikaa. Ne kaatuvat ennen pitkää kuten hömppäkin.

Julkaistu: 10.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.