Apu

Kysy Kiminkiseltä: vaihdevuodet ja uni

Kysymys:

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kertoo vaihdevuosien vaikutuksesta uneen Studio55.fissä. Katso video!

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikuttavatko vaihdevuodet unen laatuun?

Tähän suoraan kysymykseen riittäisi hyvin suora vastaus: kyllä – kuten Kivikoskella oli tapana viipyilevästi jyrähtää.

Vähemmästäkin sitä ihmisen autonominen hermosto järkyttyy kuin siitä, että äkkiä estrogeeni lähtee kuin telkkä pöntöstä. Kurssikaverini professori Aila Tiitinen toteaa selväsanaisesti, että unettomuudesta ja unihäiriöistä kärsii jopa 80 prosenttia vaihdevuosi-ikäisistä naisista ja osalle unettomuus voi olla ainoa vaihdevuosioire.

Tällainen unettomuus saattaa ilmetä nukahtamisvaikeutena, unen pätkimisenä tai liian varhaisena heräämisenä, ja ne kaikki voivat ilmetä yhtä aikaa ja vielä samalla henkilöllä. Useimmiten potilaalla esiintyy samanaikaisesti kuumia aaltoja ja hikoilua, minkä jo mieskin ymmärtää unelle haitalliseksi – jos ymmärtää, sillä hänethän on usein tässä vaiheessa siirretty tilapäiseen ulkoruokintaan. Tästä käy päätteleminen, että vaihdevuodet saattavat vaikuttaa myös naisen mielialaan maalaten ne synkin värein, mikä ei untakaan paranna.

Vaihdevuosien hormonihoito vähentää unihäiriöitä. Estogeenin vaikutus unen laatuun todentuu suurimmaksi niillä naisilla, joilla esiintyy muitakin vaihdevuosioireita, tietää Tiitinen listassaan.

Julkaistu: 1.10.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.