Apu

Kysy Kiminkiseltä: uniongelmat

Kysymys:

Uniongelmat ja selkävaivat ovat kansanterveyden suurimpia ongelmia. Miksi juuri niiden edessä lääkärit ovat lähes täysin avuttomia? Eivätkö he saa näihin asioihin koulutusta? Ovatko ongelmat niin hankalia, ettei niille vain voida mitään?

Näytä vastaus

Vastaus:

Fantastinen kysymys, sanoisi Esa Saarinen, ja niin sanon itsekin. Uniongelma edellyttää lääkäriltä paneutumista sen syihin. Vuosikymmeniä on menetelty turhan usein niin, että on vain työnnetty riippuvuutta aiheuttavan nukahtamislääkkeen resepti potilaalle kouraan. Samalla on aiheutettu potilaalle joskus elinikäinen bentsodiatsepiiniriippuvuus. Se lääkäri, joka kirjoittaa etenkin nuorelle potilaalle ensimmäisen bentsoreseptin, ottaa kohtuuttoman suuren vastuun tämän loppuelämästä. Alkoholi ja bentsot yhdessä vastaavat huumausainetta.

Nyt kun unihäiriöistä on saatu runsaasti uutta tietoa, uniapneaa voidaan tutkia perusterveydenhuollossa ja käytössä on lukuisia lääkkeitä, jotka eivät aiheuta riippuvuutta, rohkenen viimein sanoa, että uniasiassa olemme hivuttautuneet voiton puolelle.  Mutta tuo selkä on kova haaste. Selkähän edustaa sekä fyysistä että psyykkistä selkärankaa, joten sen oireiluun vaikuttavat monet asiat. Ystäväni, kansanparantaja Hannes Karppinen on kertonut, että avioerojen yhteydessä näissä vaivoissa hänen luokseen hakeudutaan usein ja pitkäkestoisesti.

Henkinen stressi näkyy myös selässä. Lisäksi tavanomaisessa selkäkivussa kukaan ei voi varmuudella tunnistaa kivun tarkkaa aiheuttajaa. Juuri sen vuoksi tehoavia tai tehoamattomia hoitoja on yhtä paljon kuin hoitojen antajiakin.

Tavallinen lääkäri on aikamoisen haasteen edessä selkäpotilaansa kanssa. Jalkoihin säteilevä kipu (iskias) on paremmin hallittavissa, sillä silloin voidaan etsiä välilevytyrää tai selkäytimen ahtaumaa magneettikuvin ja sähköhermotutkimuksin. Tavallisessa noidannuolessa tutkimuksin ei ole löydettävissä mitään konkreettista. Toisaalta vaiva paranee muutamassa päivässä tai viikossa itsekseenkin.  Rangan manuaalinen käsittely vaatii runsaasti asiaan perehtymistä ja harrastamista, eikä rivilääkärillä ole siihen mahdollisuuksia.

Toki hoitoon liittyy aina huomattavaa kohtaamisvaikutusta, joka tunnetusti parantaa. Ei tietenkään ole häpeä ottaa sekin vastaan. Lääkärin tehtävä on sulkea pois vakavat sairaudet ja ohjata kiireelliset tapaukset leikkaukseen – se on tärkeintä. Lopuissa tapauksissa aktiivinen elämä ja motivoitunut harjoittelu tuottaisivat todennäköisimmin kohtuullisessa ajassa hyvän tuloksen.   

Julkaistu: 22.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.