Apu

Kysy Kiminkiseltä: unilääkkeiden käyttö

Kysymys:

Olen kohta 77-vuotias nainen. Käytän Imovanea ja olen riippuvainen. Olen käyttänyt sitä kauan puoli tablettia illalla, joskus harvoin toisen puolikkaan aamuyöllä, jos olen herännyt enkä saa enää unta. Herään aamuisin pirteänä, nousen kevyesti, en horju enkä heilu.

Olen ikuisesti kiitollinen lääkärilleni, joka uskoi unettomuuteeni liikoja varoittelematta. ”Parempi nukkua kuin valvoa”, hän vastasi, kun kysyin, onko tämä nyt suurikin synti ja häpeä alkaa käyttää unilääkettä.

Kysymykseni kuuluukin: miksi riippuvuudesta niin varoitellaan, eikö siinäkin pitäisi olla jokin ikäraja?

Vuonna 1998 sain angina pectoris -kohtauksen, olin sairaalahoidossa ja siitä lähtien olen ollut lääkityksellä. Arvoni mitataan säännöllisesti ja hyvät ovat.  Nitroa en ole tarvinnut, mutta se pitää olla aina mukana.

Tässä yhteydessä kysynkin lääkkeiden säilytyksestä. Pakkauksissa tai pikkupulloissa (nitro) on maininta säilytyksestä, yleensä alle 25 astetta. Vaan entäs kun on sisällä, ulkona, joka paikassa +29 vähintään, kuten viime kesänä? Siinä lämpötilassa nitrokin kulki mukanani laukussa tai taskussa (tai oli yöpöydän laatikossa). Eihän lääkkeitä saa jääkaapissakaan säilyttää. Miten kävi tehon kanssa?

Ikääntyneitä (ikääntyviä) varoitellaan myös kuumasta ilmasta. Minä voin niin äärettömän hyvin lämpöisessä. Viime kesänäkin makuuhuoneeni lämpötila oli tuo +29 astetta, ja nukuin hyvin.

Olen pitkäikäistä länsisuomalaista sukua, jossa dementiaa ei ole esiintynyt. Jos minä nyt kuitenkin siihen sairastun, niin Imovanea en suostu syyttämään.

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Eikä tarvitsekaan, sillä ei se sitä aiheuta. Bentsodiatsepiineja vastaan olen tällä palstalla puhunut kuin Runeberg ja jatkan taaskin. Niiden pitkäaikaishyödyistä unilääkkeenä ei ole näyttöä, ne aiheuttavat riippuvuutta, vaikutuksen aikana lihasvoimattomuutta (vanha kaatuu herkemmin kuin nuori) ja testien mukaan vielä aamullakin ne vaikuttavat haitallisesti mitattuun suorituskykyyn liikenteessä. Se on myös ainoa psyykelääkeryhmä, joka provosoi väkivaltaista käyttäytymistä eikä sovi mitenkään alkoholin kanssa.

Olen korostanut myös sitä, että jos ikäisesi ihminen on tottunut käyttämään vuosien ajan murusen bentsoa maata pannessa, on sen kokonaisvaikutukseen tyytyväinen eikä annosta nosteta, ei tavasta tarvitse välttämättä luopua. Se on sitä paitsi tottumuksen vuoksi lähes mahdotonta, sillä pitkän bentsokokemuksen jälkeen potilas ei suostu lääkkeestään luopumaan – muista ei tule sitä samaa tunnetta. Olen sen sadat kerrat todennut potilastyössä.

Siis älä tunne murusen käytöstä syyllisyyttä. Kyse on siitä, että uutena lääkkeenä, jos ylipäänsä unta parantava lääke jostain syystä on tarpeen, on syytä aloittaa jokin muu kuin bentso. Siinä tilanteessa vaihtoehtoinen kiistatta turvallisempi lääke toimii yleensä erinomaisesti. Melatoniinia käytetään paljon. Vaikka sen tutkittu teho on plasebon luokkaa, se on kuitenkin sangen turvallinen. Plasebovaikutus osoittaa, että lääkkeen tehoon vaikuttavat muutkin asiat kuin sen kemiallinen koostumus. Toinen asia on se, että unihäiriön syy pitää selvittää, eikä lyödä heti reseptiä pöytään.

Apteekin farmaseutti on haka vastaamaan lääkkeiden säilytystä koskeviin kysymyksiin. Arvioni mukaan kuvaamasi nitron kuljettaminen eri lämpötiloissa tuskin vaikuttaa paljoa sen tehoon. Lääke on oltava saatavilla juuri silloin, kun sitä tarvitaan. Kun arvioit vuoden keskilämpötilaa Suomessa, kovin pitkiä aikoja ei lämpö yli 25 asteen lukemissa viihdy – eikä se voi lääkkeessäkään voi niin asteen päälle olla.

Tilastot näyttävät, että ihmisten kuolleisuus lisääntyy äärilämpötiloissa. Vanhana sietokyky heikkenee, ei vain iän vaan myös monien mahdollisten sairauksien vuoksi. Tietenkin keskimääräinen on keskimääräistä. Viihdy lämmössä huoletta, mutta juo riittävästi.

 

Julkaistu: 1.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.