Apu

Kysy Kiminkiseltä: unilääke

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen 75-vuotias äijä Porvoosta. Käytän 7,5-milligrammaista Zopinox-unilääkettä noin 150 pilleriä vuodessa. Kysyisinkin, onko unilääkkeen jatkuvasta käytöstä mitään haittavaikutuksia pitkän päälle?

Toinen kysymys: Illalla saan yleensä hyvin unen päästä kiinni, mutta kun yöllä herään, niin uni ei meinaa enää tullakaan. Jos yöllä ottaa vielä puoli pilleriä, niin vaikuttaako se seuraavana päivänä autolla ajoon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Olen varmaan säikyttänyt monen mummon ja papan hengiltä, kun olen tavoilleni uskollisena kärjistänyt, että bentsodiatsepiinit (jatkossa bentsot) pitäisi kieltää lailla. Pääsääntöisesti näin onkin, mitä nyt vankimielisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma minua vähän toppuutteli sanomalla, että kyllä niillä nyt sentään joskus on käyttöä raskaassa psykiatriassa.

Bentsoilla on runsaasti haittavaikutuksia sekä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden ja etenkin päihteiden kanssa. Keskeisintä on, että niihin kehittyy herkästi riippuvuus. Iäkkäillä ne heikentävät lihasvoimaa ja altistavat kaatumisille ja sitä kautta kohtalokkaille reisiluunkaulan murtumille varsinkin öiseen aikaan. Jotkut bentsoista, kuten klassinen diatsepaami (Diapam, Stesolid, Valium), ovat hyvin pitkävaikutteisia, ja säännöllisesti käytettyinä ne kertyvät helposti elimistöön. On todettu, että illalla otettu lyhytvaikutteinenkin bentso vaikuttaa testeissä jonkin verran ajokykyä heikentävästi. Tämä vaikutus tietenkin korostuu, mikäli ottaa lääkettä lisää aamuyöllä ja lähtee aikaisin liikenteeseen.

Tiedän, että maassamme on todella paljon ikäihmisiä, jotka käyttävät säännöllisesti nukkumaan mennessä lyhytvaikutteisia bentsoja (jotka siis nekin voivat vaikuttaa vielä aamulla). Säännöllisessä käytössä lääkkeen todellinen vaikutus häviää varsin nopeasti, eikä niiden pitkäaikaiskäytön hyödyistä ole tieteellistä näyttöä. Potilaan kokemaan tehoon liittyy monia tekijöitä: tapa, turvallisuus, kohtaamisvaikutus ja niin edespäin.  

Mikäli potilas on käyttänyt vuosikausia hyvin pieniannoksista bentsoa, eikä hän pyri kasvattamaan annosta, ei tällaisesta lääkkeen käytöstä ole todennäköisesti suurta haittaa. Siitä ei tässä tapauksessa kannata kokea syyllisyyttä. Hyvin tärkeää on se, ettei uusia lääkehoitoja aloiteta kevein perustein. Aina on syytä selvittää unettomuuden syy ja suosia lääkkeettömiä hoitoja. Käytettävissä olevia turvallisia lääkkeitä ovat muun muassa melatoniin ja  muutamat masennus-, allergia- ja psyykenlääkkeet.

Julkaistu: 7.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.