Apu

Ummetus: Ulostusrefleksi ei tule eikä suoli toimi kuin lääkkeillä – Olen kokeillut kaikkea, mutta mikään ei auta – Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 17.10.2020

Kysymys:

Olen 67-vuotias nainen, ja minulla on tosi paha ummetus. Ulostusrefleksiä ei tule ollenkaan. Suoli ei toimi muutoin kuin apteekin lääkkeillä. Tämä alkoi kaksi vuotta sitten, kun suolen toiminta alkoi heikentyä nopeaa tahtia. Puolitoista vuotta sitten tehtiin paksusuolen tähystys, mutta sieltä ei löytynyt mitään sanottavaa eli ”suoli on puhdas”.

Asia rajoittaa elämääni. Olen kokeillut kaikkea, mutta mikään ei auta. Joka toinen päivä yritän tyhjentää suolen, mutta aina se ei onnistu, koska ulosteen täytyy mennä ihan löysäksi. Yksi mitallinen Levolacia ei aina riitä, vaan joskus täytyy ottaa kaksi mitallista tai enemmänkin. Voivatko veren sokeriarvot kohota, lääke kun on aikamoista sokerilitkua? 

Käyttämäni lääkkeet ovat Primaspan ja Thyroxin kilpirauhaseen. Olen käynyt vatsakirurgilla, mutta hän sanoi, ettei ole mitään leikattavaa. Onko ongelmaan ratkaisua? Jos suoli on kuollut, niin se varmaan alkaa mädäntyä. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Voi Impi Umpilampi – eipä käy kateeksi. Kaikki toiminta on elämää ylläpitävää, eikä vähiten juuri suolen toiminta.  

Kun putki menee tukkoon, se täyttyy ja venyy, jolloin aistitaan kipua. Ellei putki aukea tai puhkea, ennen pitkää sisältöä alkaa purkautua yläkautta ulosteen tuoksuisina tympeinä oksennuksina, jolloin kipu tilapäisesti helpottuu. 

Putken voi tukkia kasvain, kiinnike, suolen kiertymä tai vaikkapa kureutunut tyrä. Kiireellisimmissä tapauksissa on tehtävä päivystysleikkaus. Tavallisimmin kyse on kuitenkin kroonisesta ummetuksesta, jolloin synnytystä voi joutua odottamaan nenämahaletkun päässä ja tiputuksessa jopa viikkoja. 

Sinut on tutkittu niin kuin pitääkin. Putkihenkilö on tähystyksessä todennut, ettei kasvainta ole. Laiskasti toimivaa suolta ei saa toimivaksi leikkaamalla. Ihmetyttää toki, mikä sai suolesi laiskistumaan noin nopeasti.

Elämäntapasi tuskin muuttuivat radikaalisti, et alkanut käyttää suolta lamaavaa lääkitystä eikä Sinulla ole sellaista sairautta, joka selittäisi ahdinkosi – vai kuinka?

Hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta voi altistaa

Podet kilpirauhasen vajaatoimintaa, koskapa käytät tyroksiinia. Hoitamaton vajaatoiminta saattaisi laiskistaa myös suolen. Siksi on tärkeää, että käytät hormonia oikean annoksen, mikä selviää laboratoriotutkimuksin. 

Ummetuksessa ulostuskerrat vähenevät ja ulostaminen vaikeutuu. Normaalisti suoli tyhjenee 8–72 tunnin välein. Gaussin käyrän ulkopuolelle jää ihmisiä, joilla toiminta on tätäkin harvempaa, eikä heillä ole oireita. Mikäli oireita ei ole ja uloste on normaalia, ei tilanteessa ole mitään hoita­mista. 

Perusasiat ovat hoidossa perusasioita: kuitua ja nestettä sapuskaan, töppöstä toisen eteen ja aina aamupalan jälkeen kurvataan istunnolle, vaikka tuotosta ei tulisikaan. Ulostusrefleksiä pitää herutella – kun jotakin suuhun lykkää, alkaa pakoputki supistella, mikä yritetään palauttaa. 

Suolta stimuloivia ulostuslääkkeitä ei pidä käyttää säännöllisesti, sillä jonkin ajan päästä tuotosta ei saa kaivettua rautakangellakaan. Käytetään suolen sisältöä lisääviä tai osmoottisia laksatiiveja.

Käyttämäsi laktuloosi lisää ulosteen veden määrää, mikä puhdistaa suolta. Laktuloosi ei imeydy, mihin sen vaikutus perustuukin (sama ilmiö laktoosi-intolerantilla maitosokerin nauttimisen yhteydessä) – sokeriarvot eivät nouse.

Lisää annosta vähitellen niin paljon, että riittää. Suositan kuitenkin poikkeamista gastroenterologin ja ravitsemusterapeutin vastaanotoilla niin, että saat varmuuden siitä, miten juuri Sinun tapauksessasi kannattaa toimia, että vatsasikin toimisi. 

Päivitetty 17.10.2020 – Ilmestynyt 31.7.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.