Apu

Kysy Kiminkiseltä: Turvotus

Kysymys:

Olen 72-vuotias nainen ja lähestyn vuoden vanhalla vaivalla. Oikea jalkani on ollut turvoksissa. Tämä alkoi pitkän automatkan jälkeen, eikä turvotus ole laskenut. Olen ollut kolme kertaa tutkimuksissa, magneetti- ja ultrakuvauksessa sekä muussa tutkimuksessa, mutta syytä vaivaan ei löydy. Mitään tapaturmaa ei ole sattunut. Liikun paljon, hieman on ylipainoa. En käytä muita lääkkeitä kuin puoli tablettia verenpainelääkettä. 

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Ennen vanhaan lääkärikoulussa opetettiin: jos toinen jalka on turvoksissa, pitää epäillä laskimotukosta, jos molemmat, sydämen vajaatoimintaa.

Lausahduksessa on vinhaa perää, osittain. Pahemmassa sydämen vajaatoiminnassa toki esiintyy molemminpuolista jalkaturvotusta, mutta se ei missään tapauksessa ole vaivan yleisin syy. Etenkin ikäihmisillä, joiden liikkumiskyky on rajoittunut, maa vetää nesteitä puoleensa eikä vajaalla käytöllä oleva lihaspumppu hujauta verta täydellä teholla ylöspäin. Tällöin diagnoosi on inaktiviteettiturvotus. Sen hoito on aktiviteetin lisääminen, maan vetovoiman hyväksi käyttäminen jalat vaakatasoon nostamalla, mahdollinen lymfaterapia ja tukisukkien hankkiminen sekä niiden pistäminen päiväksi ihan niihin omiin jalkoihin. Nesteenpoistolääkkeillä (diureetit) ei ole tässä mitään vakanssia. 

Koska kinttusi turposi pitkän automatkan jälkeen, oli perusteltua syytä epäillä siinä syvää laskimotukosta. Kertomillasi tutkimuksilla se on suljettu pois. Taustalla saattaisi olla myös jokin ahtauttava prosessi (suomeksi kasvain) lantiossa, joka painaisi laskimoita ja imusuonia. Sekin lienee otettu huomioon magneettitutkimuksessa. 

Jos jalassa olisi ollut toistuvia ruusuja, siitä voisi seurata pysyvä turvotus. Laskimovajaatoiminnassa laskimoiden läpät eivät pidä. Jalka turpoaa, karvat tippuvat säärestä, iho ruskettuu ja on altis säärihaavoille. Haava ei parane, ellei turvotusta ensin hoideta tarmokkaasti pois. Nyt käy mainostaminen, että varsin seksikkäitäkin tukisukkia saa jo eri väreissä ja ihan sellaisia, jotka reiteen saakka yltävät. 

Et mainitse, mikä on se puolikas verenpainetablettisi. Kalkkisalpaajalääkkeet aiheuttavat joskus melkoisia turvotuksia etenkin jalkoihin. Todennäköisesti sitä olisi kuitenkin molemmissa jaloissa. Mikäli kuitenkin lääkkeesi sattuisi kuulumaan tähän ryhmään, kannattaa se vaihtaa – eihän sitä tiedä. 

Jalat eivät ole veljeksiä. Voivathan verenkierto-olot vain yksinkertaisesti olla toisessa kintussa hieman erilaiset kuin toisessa. Perusteellisesti Sinut on tutkittu, joten tämän asian vuoksi hengenlähtö ei liene likellä – vuosikin on jo vierähtänyt. Ole siis rauhallisella mielellä! ●

Julkaistu: 3.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.