Apu

Kysy Kiminkiseltä: Tunnen oloni tukkoiseksi sairastettuani flunssan, onko kyse poskiontelotulehduksesta?

KuvatFotolia
Julkaistu: 5.3.2019

Kysymys:

Olen 46-vuotias liikunnallinen nainen. Lääkityksiä ei ole. Sairastin helmikuussa flunssan. Muut oireet katosivat, tukkoisuuden tunne jäi. Oikea korva lumpsahtelee, puhe kaikuu korvassa, ja hengitys kuuluu päässä. Pahimmillaan tukkoisuuden tuntu on, kun käyn lenkillä tai kun laulan ja puhun pitkään töissä. Ääneni on koko ajan kuin minulla olisi paha nuha. Nenässä kyllä ilma kulkee, kun suu on kiinni. Kun avaan suuni, ylätiet tukkeutuvat. Nenäsuihkeista ja Duactista ei ollut apua. Mistä apu vaivaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Flunssa on tunnetusti virussairaus. Se voi kestää joskus hiljalleen hellittäen useita viikkojakin ja kuormittaa erityisesti ylempiä hengitysteitä monipuolisesti.

Usein tulee ensin kurkku kipeäksi, seuraavana päivänä vuotaa nokka. Se erottaa käytännössä virustaudin streptokokki A:n aiheuttamasta nielurisatulehduksesta, missä oireena on vain kurkkukipu ja kuumeilu, mutta ei nuhaa eikä äänen käheytymistä. Nieluun katsomalla ei voi erottaa, onko kyseessä bakteerin vai viruksen aiheuttama nielutulehdus. Näyte tulee ottaa – päivystyksessä pikasellainen.

Tulevaisuudessa saadaan käyttöön pikatestit hengitystietulehdusten päivystysdiagnostiikkaan. Se auttaa erottelemaan influenssat, flunssat ja muut virustaudit esimerkiksi bakteerikeuhkokuumeista.

Tapauksessasi virustulehdus on jäänyt turvottelemaan limakalvoja nenänielussa, korvatorvissa ja onteloissa, mikä aiheuttaa vaihtelevaa tukkoisuutta. Olet käyttänyt aivan järkeviä oirelääkkeitä: korti- sonisumute (toivon mukaan) ja limakalvoja supistavia tabletteja. Koska nämä eivät ole tehonneet, on syytä sulkea jälkitautina pois poskiontelotulehdus, mikä luonnistuu helpoiten pienellä ultraäänilaitteella. Samalla on syytä kurkistaa korviisi, ettei välikorviin ole pesiytynyt eritettä. Asteikossa ultraääntä luotettavampi poskiontelotulehduksen osoittaja on röntgen ja kaikista paras perinteinen punktio. Valitettavan usein unohdamme, että kaikista tärkeintä on kurkistaa aluksi nenään ja korviin (lääkäri kurkistaa).

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.