Apu

Kysy Kiminkiseltä: toisen sieraimen tukkoisuus

Kysy Kiminkiseltä: toisen sieraimen tukkoisuus

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Viime aikoina olen herännyt aamuyön tunteina siihen, että toinen sierain on tukossa pari kolme tuntia. Sitten tukkoisuus häviää tai siirtyy välillä toiseen sieraimeen, jolloin toisessa sieraimessa tukkoisuus häviää. Välillä niistäminen aukaisee sieraimen, muttei aina.

Aamuun mennessä tukkoisuus on taas kadonnut.

Olen lisännyt siivousta makuuhuoneessa, pessyt tyynyn ja täkin 60 asteessa, tuuletan päivittäin, liinavaatteet vaihdan usein, joten pölystä tämän ei pitäisi johtua. Mattoja ei ole ja verhot on myös pesty.

Suvussani on äidin puolelta astmaa ja itselleni astmatestit tehtiin 5–6 vuotta sitten, arvot olivat juuri ja juuri normaalin rajoissa. Koivulle ja huonepölylle olen allerginen.

Olen myös alkanut nukkua suu raollaan – huomaan sen, kun kuolaa valuu tyynylle. Välillä herään suun kuivumiseen ja pidänkin vesikannua yöpöydällä. Kuorsaan myös runsaan ylipainon takia.

En juuri koskaan kärsi päänsärystä, mutta väsynyt olen aika usein. Se johtunee kiireisestä elämänvaiheesta, kun en ehdi nukkua tarpeeksi ja murehdin asioita aamuyön hiljaisina tunteina. Näin käy joskus useastikin viikossa. Aamulla on kuitenkin pakko nousta lasten herättyä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nenä toimii suodattimena sekä sisäänhengitysilman lämmittäjänä ja kosteuttajana. Niinpä sen moitteeton toiminta on tärkeää alempien hengitysteiden terveyden kannalta. Ei ole se ja sama, sojottaako nenä toisella poskella kuin snagari- tai taksijonon syleilyssä tai onko se tukossa muista syistä.

Kuvaat elävästi nenän normaalin toiminnan, mikä on välttämätöntä myös Riku Niemen nenähuilusoolossa. Yleensä juuri toinen puoli nenästä on tukkoinen ja kohta sen auettua vuorostaan sitten taas toinen. Niistäminen todentuu terveelliseksi nenän eritteiden sekä talouspaperin, puolukoiden tai tulitikunpätkien ulkoistamisessa. Pelkkää tukkoisuutta ei voi niistää pois.

Huolehdit aivan oikein makuuhuoneesi ja vuoteesi miellyttävästä kunnosta. Nukkumisen olot on tärkeää pitää huilaantumista tukevina – puhutaan hienosti unihygieniasta.

Kerrot potevasi allergista nuhaa, joten nenäsi reagoi varmasti juuri tämän vuoksi tavanomaista herkemmin, tosin juuri siten kuin pitääkin. Nykyisessä allergian ennaltaehkäisyssä suositaan altistusta, mikä vaikuttaa maalaisjärkeen käyvältä. Mikäli yksilö on jo ehtinyt allergisoitua, on oireiden hallitsemiseksi usein soveltuvin osin saneerattava ja käytettävä tarvittaessa lääkitystä.

Olet pohtinut muutenkin aiheellisesti unesi laatua.

Kertomuksesi tuo vahvasti mieleen uniapnean mahdollisuuden. Nyt suosittelen, että käyt puhumassa asiasta terveyskeskuksessa. Ainakin Saarijärvellä meillä on mahdollisuus suorittaa kotioloissa omassa sängyssä toteutettava suppea unipolygrafia, jolla saadaan kiinni merkittävä uniapnea. Olen havainnut uniapnean yleiseksi vaivaksi eikä pelkästään tukevilla.

Julkaistu: 17.8.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.