Apu

Kysy Kiminkiseltä: tinnitus

Kysymys:

Minulla on 65-vuotias mies, joka kärsii tinnituksesta. Vaiva on tosi paha. Jos lapsenlapset ovat meillä kylässä, he eivät saa kirkua tai huutaa yhtään, koska se käy ukin korvien päälle. Pojan koiratkaan eivät voi olla hoidossa, koska ne haukkuvat. Jos esimerkiksi veitsi putoaa lattialle, alkaa hirveä huuto, että korviin sattuu. Eikö tinnitukselle mahda yhtään mitään? Se kun vain pahenee. Pumpulissako pitää asua?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinulla on herkkäkorvainen mies. Voisi kannaltasi miettiä, olisiko kovakorvainen sittenkään parempi. Kovin usein herkkyys mielletään epätoivottavaksi ilmiöksi, mitä se tilaisuuden tullen saattaa toki ollakin (herkkähipiäinen, liikaherkkä, hysteerinen ja niin edelleen.). Nykyään kirjoitellaan muotioivalluksen tavoin herkistä henkilöistä, jotka aistivat tunnetiloja muita syvällisemmin ja reagoivat niihin helpommin ahdistumalla, mikä vaikuttaa asiaa ymmärtämättömien näkökulmasta ylimitoitetulta. Tilanne on todellinen, mikä korostaa itsensä ja reagointikynnyksensä tuntemisen keskeisyyttä elämässä selviytymiseksi.

Herkistyminen voi joskus mennä isolleen, jolloin sitä joudutaan purkamaan kohdetta vahvistamalla ja siedättämällä. Yksi nykyelon kuumimpia ympäristökysymyksiä on sisäilma. Sekin on suhteellista, sillä vaikkapa Intian kaupungeissa sisäilma on ulkoilmaa puhtaampaa. Keskeistä on osata tuulettaa oikeaan suuntaan. Oleellista onkin tuuletus, ilman lämpötila ja siivous. Sen jälkeen vasta seuraa kosteuden nuuhkiminen.

Mikäli todetaan todellinen kosteusvaurio, toiset voivat saada mikrobiologisesta hornankattilasta herkemmin oireita kuin toiset. Kunnolla sairastunut, kuten astman saanut, saattaa herkistyä tässä yhteydessä niin paljon, että hän alkaa oireilla lähes kaikelle mahdolliselle ympäristössään. Herkistyneen aivot käyvät ylikierroksilla mahdottomassa stressitilanteessa, mikä alkaa herkästi vyöryä lumipallon tavoin kohti fanaattisuuden linnakkeita. Silloin kaiken välttäminen maan ja taivaan välillä ei ole oikea parannuskeino. Itseään ja terveyttään tulee vahvistaa, jolloin pikku hiljaa normaalielämä mahdollistuu. 

Palataanpa viimein kuuloliikaherkkään mieheesi. Mieleen tulee edesmennyt Jere-koiramme, joka veti aina spagaattin, kun kännykkä soi handsfreen kautta autossa. Näinhän miehesikin tuntuu tekevän.

Tinnitus tarkoittaa kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Äänen laatu vaihtelee soivasta, vinkuvasta, sihisevästä, humisevasta ja surisevasta ties mihin, jos sinnekään. Taustalla on yleisimmin sisäkorvavika, joka johtaa kuulohermon itsetoiminnan lisääntymiseen ja aivoissa virheelliseen tulkintaan äänestä. Vaikeassa näköviassa voi käydä samoin: nähdään sellaista, mitä ei ole tai mikä aistitaan vääristyneesti. Nämä ihmiset eivät siis välttämättä pode mielisairautta.

Periaatteessa tinnitus ja kuulon herkistyminen ovat kaksi eri asiaa. Esiintyy normaalikuuloisia ihmisiä, joilla on herkistynyt kuuloaisti. Tällöin ei ole suotavaa suojautua liiaksi normaalilta äänimaailmalta (korvalääkäri Kaapo Varis). Toisaalta tinnituksessakin on joskus mahdollista samantyyppinen herkistyminen, toteaa korvalääkäri Matti Hynynen Kuopiosta, kun hänen mielipidettään puhelimen 

välityksellä tiedustelin. 

Mitäpä ukollesi voisi tehdä, sillä ei häntä oikein kiertoonkaan tuon takia kehtaa laittaa. Olen kuullut yksittäisestä ta­pauksesta (millä ei siis ole tieteellistä todistusvoimaa), missä Viagra ainakin hetkellisesti auttoi tinnitukseen. Tästähän Sinä voisit olla mielissäsi. Vakavammin puhuen kuulokojetta kannattaa kokeilla. Ensin testataan kuulo äänieristetyssä kopissa (ei tarkoita vaalikoppia vaan ihan audiometritutkimusta). Se onnistuu itseään kunnioittavassa terveyskeskuksessa. Sen jälkeen lääkäri arvioi tilanteen ja konsultoi tarvittaessa erikoisen sairaanhoidon kuuloasemaa – ei luuloasemaa, eikä luullun ymmärtämistä, mikä on sitten jo tykkänään aivan toinen valitettavan yleinen tauti.

Julkaistu: 24.7.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.