Apu

Kysy Kiminkiseltä: tinnituksen hoito

Kysymys:

Minulla on ikävä vaiva, joka kulkee mukanani 24/7. Se on nimeltään tinnitus.  Molemmissa korvissani on otoskleroosi, minkä vuoksi ne on operoitu. Kuulo parani, mutta vaivaksi tuli tinnitus.

Naisten limakalvojen kuivumiseen määrättyjen voiteiden ja puikkojen haittavaikutuksena mainitaan tinnitus. Meillä tinnitusihmisillä niiden käyttö voimistuttaa ääniä. Kokeilin kerran myös magnesi-

umtabletteja.  Kuukauden päästä vasemmassa korvassa alkoi soida jalankulkijan varoituspiippaus. Ääni oli niin voimakas, että nukkumisesta ei meinannut tulla mitään, kun toisen korvan ääni oli kuin rekan nousu mäkeä ylös. Apteekissa oli ystävällinen ihminen, joka katsoi magnesiumin vaikutuksia, mutta ei löytänyt mitään, mikä olisi aiheuttanut äänen. Varoituspiippaus loppui muutaman viikon päästä, kun lopetin magnesiumin syönnin.

Kuinka saisimme helpotusta ääniin tai edes hieman hiljennettyä niitä? Joskus kuulen niskahieronnan ja rentoutumisen auttavan.

Toinen vaivani on Colitis ulcerosa. Sain lääkäriltä Burana 600 mg:n reseptin nivelrikkoon. Kas, Buranaa ei saa käyttää, jos sairastaa Colitista. Toivoisin tietoa lääkkeiden haittavaikutuksista.

Näytä vastaus

Vastaus:

Korostan aina, että yksittäinen ihminen voi saada tai kokea mitä ihmeellisimpiä vaikutuksia lääkkeistä ja terapioista eikä kukaan kykene täysin aukottomasti väittämään, etteikö tunne olisi mahdollinen.

Tunnemme lumevaikutuksen, millä tarkoitetaan sitä, että tieteellisesti tehottomalla valmisteella saadaan oikean lääkkeen kaltaisia vaikutuksia. Suurimmillaan se ilmenee oire-, kuten kipulääkkeissä, ja lähentelee parhaimmillaan 40 prosenttia. Puhutaan placebosta, johon sisältyy lisäksi kohtaamisvaikutus (hoiva). Nämä ilmiöt ovat hyödyllisiä ja välttämättömiäkin paranemisprosessissa, mutta lääkkeiden tai terapioiden tehon arvioinnissa ne on erotettava puhtaan lääkeaineen tehosta yleisimmin kaksoissokkotutkimuksin.

Samoilla mekanismeilla, joista lääkkeen kokonaisvaikutus muodostuu, syntyvät myös haittavaikutukset. Osa niistä on taatusti todellisia, osa perustuu kielteiseen kohtaamisvaikutukseen (nocebo). Kaikkia koettuja haittoja ei ole mahdollista todellisiksi todentaa. Lääketehtaat ovat luonnollisesti varpaillaan oikeusprosessien pelossa, joten haittavaikutuslistoihin kirjataan kaikki mahdolliset raportoidut tilanteet. Eipä oikeudessa  tulla väittämään, ettei olisi varoitettu. Kyse on isoista rahoista.

Haittaluetteloissa pelataan todennäköisyyksillä. Menin läpi kahden yleisimmän paikallisen estrogeenivalmisteen valmisteyhteenvedot (Vagifem – estradioli ja Ovestin-estrioli). Molemmat on todettu niin turvallisiksi, että niitä saa apteekin käsikaupasta. Oikein annosteltuina niiden mahdollisesti aiheuttamaa rintasyövän vaaraa pidetään häviävän pienenä. Jos rintasyövän sairastanut tarvitsee paikallisestrogeenia, suositellaan usein estriolia.

Kummankaan lääkkeen valmisteyhteenvedossa ei mainittu tinnitusta erikseen enkä ole tästä kuullut aiemmin. Ilmeisimmin näin oli apteekissa todettu magnesiumistakin. Tinnituksen voimistumisen kokeminen kertomallanne tavalla voi olla mahdollista.

Tinnitusta käsittelen tällä palstalla usein. Se on merkki siitä, että vähän sille on tehtävissä. Rentoutus ja taitavat manuaaliset hoidot voivat vaikuttaa, ja kuulokojeella ääntä voi joskus peittää.

Olet oikeassa, että lääkkeitä tulee käyttää varoen ja vain silloin, kun niistä on hyötyä korkean riskin potilailla. Haitat on otettava vakavasti. Burana saattaa pahentaa tulehduksellisia suolistosairauksia ja aiheuttaa ruoansulatuskanavan verenvuotoa, joten sitä on käytettävä koliitissa varoen. Varsinkin välttämättömien pitkään käytössä olleiden ja keskimäärin turvallisiksi todettujen lääkkeiden tapauksessa asiallisen informaation lisäksi on otettava huomioon placebo/nocebo: jos lukee suurennuslasilla kaikki lääkkeestä raportoidut haitat, ei hermoherkkä uskalla ottaa ensimmäistäkään pilleriä, ja jos ottaa, hän jää  pelon sekaisin tuntein odottelemaan haittoja – jolloin niitä kokee todennäköisemmin.

Julkaistu: 9.9.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.