Apu

Kysy Kiminkiseltä: tenniskyynärpää

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen melkein 40-vuotias toimistotyötä tekevä nainen. Heräsin eräänä aamuna siihen, että oikeaa kättäni särki melkoisesti, etenkin kyynärpään kohdalta. Kun vaiva jatkui kiusallisena, aloin epäillä niin sanottua tenniskyynärpäätä.  Olen ottanut kipuun tulehduskipulääkettä ja käyttänyt kipugeeliä, ja niistä tuntuukin olevan apua. Töissä olen pärjännyt käden kanssa yllättävän hyvin, mutta tiettyjä kotitöitä ja raskaita kantamuksia käsi ei tunnu sietävän. Olenkin koettanut välttää turhaa rasitusta. Lääkkeitä en haluaisi syödä yhtään enempää kuin on pakko. Mitkä ovat parhaat itsehoitokeinot ja milloin on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tenniskyynärpäällä tarkoitetaan olkaluun ulomman sivunastan (lateraali epicondyli) kiputilaa. Siihen kiinnittyvät ranteen ja sormien ojentajalihakset jänteiden välityksellä. Kun tämän ryhmän lihaksia käytetään totuttua enemmän ja tavanomaisesta poikkeavalla tavalla (vasarointi, tennis, vääntötyö, rätin vääntäminen – siis puristustyö), ärtyvät jänteet ja sivunasta. Tällöin tuntuu kipua kyynärpään ulkosivulla sijaitsevan sivunastan alueella. Kipu provosoituu sormia nyrkistettäessä kyynärnivel suorana ja pyydettäessä potilasta ojentamaan käsi suorana sormia tutkijan käden vastusta vastaan.

Diagnoosin tekeminen on helppoa. Keskeistä on välttää sellaista rasitusta, mistä vaiva on aiheutunut.

Äkillisesti kipeytynyt nivelnasta on syytä pitää levossa 1–2 viikkoa. Kipua helpottavat tulehduskipulääkkeet suun kautta tai voiteina sekä kylmä. Lisäksi voi kokeilla terveyskeskuksen apuvälinelainaamosta saatavaa epikondyliittitukea, joka asetetaan kyynärpään alapuolelle. Sen tarkoituksena on vähentää nivelnastaan kohdistuvaa painetta.

Mikäli vaiva johtuu työstä, ergonomia on tarkastettava, ettei vaiva jatku tai uusiudu. Kuntoneuvolan fysioterapeutit voivat lisäksi neuvoa alueen venytysharjoitteita. Muutamat hierojat ovat saaneet hyviä tuloksia poikittaishieronnalla.

Vaivan kanssa on syytä olla kärsivällinen. Sen ”luonnollinen” kulku saattaa kestää useita kuukausia. Muissa vastaavissa tiloissa erinomaisiksi osoitetut kortisonipistokset saattavat hidastaa vaivan paranemista, vaikka alussa helpottavatkin sitä. Itselläni on kyllä päinvastaisiakin kokemuksia, joskin olen tämän alueen pistoshoidossa käynyt yhä konservatiivisemmaksi. Leikkaushoito on sitkeissä tapauksissa mahdollinen, mutta siihen en kannusta kiistanalaisten tulostenkaan vuoksi.   

Julkaistu: 29.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.