Apu

Kysy Kiminkiseltä: sylkirauhaskasvain

Kysy Kiminkiseltä: sylkirauhaskasvain

Tapani Kiminkinen

Kysymys:

Olen 75-vuotias nainen ja haluaisin tietoa sylkirauhaskasvaimesta: mistä se tulee, ja onko siihen muuta hoitoa kuin leikkaus? Kasvaako se uudestaan, ja jääkö sylki valumaan ajoittain suupielestä, kuten ennen leikkausta?

Minulta leikattiin sylkirauhaskasvain oikealta puolelta kahdeksan vuotta sitten. Se ei ollut syöpää. Nyt arvesta on alkanut tihkua uudestaan nestettä, ei koko ajan, mutta joskus häiritsevästi. Neste on väritöntä eikä haise miltään. Välillä tulee suupielestä vähän. Arpi on ollut terve alusta asti. Harmittaa, kun ei taas viitsisi alkaa leikkauttaa. Ja auttaisiko sekään, vai onko tämä kroonista?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Tulkitsen, että Sinulta on leikattu hyvänlaatuinen kasvain oikeanpuoleisesta korvasylkirauhasesta. Sylkirauhasia on myös leuan alla. Jokainen nuorta vanhempi tunnistaa korvan alapuolella sijaitsevan rauhasen klassisesta sikotautiin liittyvästä turvotuksesta. Rokotusten alettua sitä ei enää tapaa.

Korvasylkirauhasesta lähtee pitkä tiehyt, joka laskee suuhun poskihampaiden tasolla. Kun rauhanen turpoaa toispuolisesti tulehduksen tai tiehyen kiven vuoksi, rauhasta lypsämällä voi nähdä syljen purkautuvan tiehyen aukosta. Rauhasta voi kohdata myös krooninen tulehdus, jolloin se voi muuttua koetellessa kiinteäksi. Tällöin sen erottaminen kasvaimesta on päältäpäin mahdotonta.

Noin 80 prosenttia kasvaimista esiintyy korvasylkirauhasessa, ja niistä 80 prosenttia on hyvänlaatuisia kuten Sinulla. Leuanalussylkirauhasen kasvaimet ovat harvinaisia. Niistä puolet osoittautuu pahanlaatuisiksi. Onnettomissa oloissa kasvain saattaa olla todella aggressiivinen, minkä vuoksi Sinullakin on turvauduttu varmaan diagnoosimenetelmään leikkaamalla kasvain pois ja iskemällä se patologin pöydälle.

Ilmeisimmin rauhaskudosta on jäänyt jäljelle, mikä aiheuttaa sylkivuodon. Ei tuo toki enää itsestään parane, josko leikkauskaan ihan helppo olisi, kun kasvohermo kulkee juuri siinä kohtaa. Voisit ottaa yhteyden Sinut leikanneeseen korvalääkäriin. Ellei se ole mahdollista, käy vastaavan erikoislääkärin juttusilla. Leikkauskertomus ja asiapaperit on välttämätöntä ottaa mukaan.

Julkaistu: 18.4.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.