Apu

Kysy Kiminkiseltä: Sydän muljahtelee – onko syytä huoleen?

Julkaistu: 27.3.2018

Kysymys:

Olen 23-vuotias perusterve mies. Yhtenä iltana söin ja kävin ulkona, pakkasta oli noin 7 astetta. Kun tulin sisälle, rupesi käymään rintaan. Tunne loppui viiden tunnin päästä. Välillä sydämessä tuntuu muljahtelua. Onko syytä huoleen?
Näytä vastaus

Vastaus:

Sepelvaltimotauti on ikäiselläsi harvinainen. Tulee kuitenkin heti mieleen tosielämän tarina talvelta 1990. Saarijärvellä käveli rautatiesillan ali 26-vuotias mies kohti terveyskeskusta. Äkkiä hän sai ankaria rintakipuja ja oli alta aikayksikön poliklinikallamme pötköllään. Totesimme hänellä akuutin infarktin sydämen alaseinämässä. Olimme juuri saaneet valmiuden sydäninfarktin liuotushoitoon, minkä sydän pamppaillen aloitimme. Kyseessä oli maakunnassamme ensimmäinen liuotus erikoissairaanhoidon ulkopuolella. Nykyään tällainen potilas viedään suoraan varjoainekuvaukseen.
Kipu lientyi ja potilas vaikutti tyytyväiseltä. Tämän jälkeen kävin saattamassa toisen potilaan keskussairaalaan. Sieltä palattuani potilaan kivut alkoivat uudelleen. Kysyin neuvoa yliopistosairaalaa myöten saamatta apua. Sitten soitin tepevälle sisätautilääkäri John Melinille kotiin. Hän sanoi empimättä: ”Laita toinen liuotus.” Siihen aikaan ei vielä käytetty hepariinia jatkohoitona, joten hyytymä uusiutui.
Mies toipui ja hänelle tehtiin Meilahden sairaalassa Helsingissä sepelvaltimoiden varjoainekuvaus, jossa tauti koski vain tuota sydämen alaosaa ruokkivaa haaraa. Ennuste oli hyvä. En ole miestä tavannut sen jälkeen, sillä hän taisi muuttaa laulun sanoin takaisin kotiseudulleen Pohjois-Karjalaan.
Ikäiselläsi sepelvaltimotauti edellyttäisi käytännössä katastrofaalisia elämisen tapoja ja/tai perinnöllistä kolesteroliaineenvaihdunnan häiriötä kuten FH-tautia (familiaarinen hyperkolesterolemia) tai muuten poikkeavan päällekäyvää sukurasitetta. Sydänlihastulehduksen yhteydessä taas taustalla luulisi olevan ainakin jonkinlaisen infektiotaudin, mitä sinulla ei ollut.
Arvailu kuulostaa selittelyltä, joten siihen on paha ryhtyä. Tapauksesi kuitenkin osoittaa, että mistään vakavasta ei voi olla kysymys. Muljahtelun tunne aiheutuu sydämen lisälyönneistä ja on ikäiselläsi ja ylipäänsä terveellä vaaratonta ja kuuluu sydämen luontaiseen toimintaan.
Arktiseksi ei seitsemän asteen pakkasta voi oikein kutsua, ellet ole muuten viluherkkää laatua. Toki poikkeava kylmä voi keuhkoputkia aikansa kormuuttaa. Syönnin jälkeinen happaman mahaeritteen valuminen ruokatorveen voi poltella rintaa pitkänkin aikaa. Myös rintarangan lukko saattaa säteillä rintakehälle hermoja pitkin aiheuttaen ilkeän tunteen.
Enempää en spekuloi – revi sitten näistä…

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.