Apu

Kysy Kiminkiseltä: sydämen vajaatoiminta ja yskä

Julkaistu: 23.12.2016

Kysymys:

Voisiko pitkittyneen ärsyttävän yskän taustalla olla sydämen vajaatoiminta? Astma on poissuljettu varmuudella eikä ole muuta syytä löytynyt. Yskä jatkunut jo noin kolme vuotta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sydämen vajaatoiminnan oireet

Periaatteessa sydämen vajaatoiminta voi aiheuttaa yskän ja astman kaltaisia oireita. Vanhat sydänlääkärit puhuivat ”sydänastmasta”. Sydämen vajaatoiminta ei ole sairaus, vaan oire! Vajaatoiminnassa sydän ei kykene pumppaamaan riittävästi verta elimistön tarpeeseen. Valtaosassa tapauksista syy piilee korkeassa verenpaineessa, sepelvaltimotaudissa tai läppäviassa. Taustalla saattaa olla myös vika sydänlihaksessa tai sydänpussissa, sydämen kasvain, rytmihäiriö tai liikalihavuus tai sitten anemia, kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminta tai vaikkapa sydäntä vaurioittava lääke. Alkoholin liiallinen käyttö voi vaurioittaa sydänlihasta, mutta synnynnäiset sydänviat osataan jo useimmiten korjata. Saattaa olla oikovirtaus laskimo- ja valtimoverenkierron välillä, mikä rasittaa sydäntä, tai sitten jokin keuhkosairaus lisää sydämen oikean puolen rasitusta. Joskus vajaatoiminnan aiheuttanut syy voidaan hoitaa, mutta joskus on tyydyttävä oireen mahdollisimman monipuoliseen lääkkeelliseen ja elämäntapahoitoon sopiva liikunnallisuus mukaan lukien.

Keuhkopöhö

Kun sydämen vahvempi vasen puolisko ei jaksa pumpata verta eteenpäin riittävän napakasti, paine sydämen vasempaan eteiseen tuovissa keuhkolaskimoissa kasvaa. Se johtaa pahentuessaan nesteen tihkumiseen keuhkokudokseen ja sitä kautta hengenahdistukseen. Pahimmillaan akuutissa tilanteessa vasemman kammion pettäessä ahdistus muodostuu henkeä uhkaavaksi (keuhkopöhö). Silloin tarvitaan poliklinikalla tehohoitoa, jolla yritetään ajaa nestettä pois keuhkoista. Keuhkopöhö voi kehittyä nopeasti, ja ensimmäinen oire voi olla yskänärsytys.

Sydämen vajaatoiminta kehittyy hiljaa

Hankalassa vasemman kammion vajaatoiminnassa tilanne saattaa joskus muistuttaa astmakohtausta. Keuhkot vinkuvat samalla tavalla, mutta syy paljastuu muun muassa pullottavien kaulalaskimoiden, muiden tutkimusten ja esitietojen voimin. Joskus sydämen vajaatoiminta kehittyy hiljaa ja hivuttamalla. Näin tapahtui päivystyspotilaalleni syksyllä.

 Yskänärsytyksen aiheuttajat 

Hän saapui vastaanotolle yskänärsytyksen ja limanerityksen vuoksi. Kävi ilmeiseksi, että rasituksessa oire paheni, mutta ilmeni sitä muulloinkin. Potilas ajatteli, että hänellä on pitkittynyt keuhkoputkentulehdus. Tutkimalla paljastui, että hänellä oli hoitamattoman verenpainetaudin aiheuttama sydämen vajaatoiminta.

Oireesi on jatkunut jo kolme vuotta. Sinua on käsittääkseni tutkittu melkoisesti, joten pidän todella epätodennäköisenä, että oireesi takana olisi sydämen vajaatoiminta. Tarkista, ettei Sinulla ole käytössä ACE:n estäjä -verenpainelääkettä, joka aiheuttaa joskus haittana yskänärsytystä.

Lue myös:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.