Apu

Kysy Kiminkiseltä: suonikohjut

Kysymys:

Millä konstein suonikohjuista pääsee eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Miten pääsisin mahdollisimman luonnollisilla keinoilla eroon pohkeitten suonikohjuista? Löytyisikö ruoasta, vitamiineista tai voiteista apua?

”Ei oo, ei tuu eikä tilata”, totesi entisaikojen palvelukulttuurin ruumiillistumana rautakauppias. Selvä peli – eipähän sitten jäänyt jossiteltavaa. Eipä löydy merkittävää apua pohkeitten suonikohjuihin ruoasta, vitamiineista, voiteista eikä Turhapuron suonikohjulääkkeistä.

Kyllä Sinua toki ymmärrän. Eivät nuo laskimolaajentumat varsinainen kauneusihanne ole. Hiljattain purjehti neuvolan ovesta peremmälle muistaakseni jo neljättä perillistään odottava nuori nainen. Aiemmissa raskauksissa ei ollut suonikohjuja esiintynyt, mutta nyt niitä oli alustavasti siunaantunut. Toiminnan kohteen aviomies ei ollut esittänyt kovinkaan myönteissävytteisiä kommentteja näistä muodostumista.

Raskauden aikana laskimolaajentumien muodostuminen käy luonnolliseksi. Tapanani on leikkimielisesti todeta, että raskaudessa nainen ”laiskistuu”, venyy, mutta ei pauku. Taustalla hyökkäävät hormonit: kudokset venyvät, jotta iso pää mahtuisi alkujaan pienestä kanavasta ihmisten ilmoille – sama ilmiö koskee koko elimistöä, myös laskimoita. Kun tähän yhdistetään maan vetovoiman paine sekä alati kasvavan kohdun laskimoverenkierron paluuta jaloista estävä vaikutus, ei koidu ihmeelliseksi, jos vappupallo pullistelee ja läpät valskaavat. Tähän ei todellakaan auta muu kuin laittaa kova kovaa vastaan: työntää hoitosukalla painetta vastakkaiseen suuntaan! Sen jälkeen voidaan toivoa parasta – että suonikohjut pienenisivät synnytyksen jälkeen. Ensimmäisellä kerralla niin usein käykin, mutta toistuvissa raskauksissa pysyvien kohjujen muodostumisen riski kasvaa.  

Pelkät pinnalliset suonikohjut ovat lievin ilmentymä laskimoiden vajaatoiminnasta. Suonten seinämien rakenteissa tapahtuu muutoksia ja laskimoiden veren takaisinvirtausta estävissä läpissä rappeutumista. Pystyasennossa maan vetovoiman vaikutuksesta paine laskimoissa kohoaa, jolloin pahemmassa vajaatoiminnassa nestettä tihkuu verisuonien ulkopuolelle aiheuttaen jalkaturvotusta. Pitkälle edenneessä tilanteessa ihon pinnan verenkierto heikkenee, jolloin siitä alkavat karvat kadota, iho ohenee, kuivuu, tummuu, kutiaa ja käy alttiiksi säärihaavojen muodostumiselle.

Suonikohjujen syntymiseen vaikuttavat perintötekijät ja kuten sanottua, naisilla synnytykset ja liikapaino. Seisomatyön, sosiaaliryhmän, tupakoinnin, alkoholin käytön ja ummetuksen yhteyttä pintalaskimoiden vajaatoimintaan ei ole osoitettu.

Pelkät laajentuneet pinnalliset laskimot eivät tarvitse hoitoa. Kosmeettisesti niitä ei yleensä korjata julkisessa terveydenhoidossa. Yksityisverisuonikirurgit käyttävät joskus puukkoa, mutta nykyään yhä useammin laseria tai suonen tukkeavaa vaahtoa.

Turvotuksen hoidossa hyödynnetään tarvittaessa laihduttamista, maan vetovoimaa ja hoitosukkia. Monipuolinen jaloin toteutettava liikkuminen tehostaa lihastoiminnan kautta nesteen poistumista. Jalkoja on hyvä pitää tilaisuuden tullen koholla. Sellainen moottoroitu (mielellään suomalainen) sänky, jossa saa nappia painamalla pää- ja jalkapuolen kohoasentoon on loistava apu moneen vaivaan, puhumattakaan paremmista unista.

Erinomainen hoito toteutetaan mittatilatuilla hoitosukilla, joita saa eripituisina, vetoketjullisina ja monen värisinä, myös seksikkääseen makuun. Niissä tulee olla riittävä puristusluokka, sillä jalassa hulputtavasta villasukasta ei koidu hyötyä. Jos sääressä on jo haava, se ei parane, ellei turvotusta ensin poisteta.

Nesteenpoistolääkkeillä ei ole mitään käyttöä puhtaan laskimovajaatoiminnan hoidossa. Molemminpuoliset jalkaturvotukset voivat aiheutua sydämen vajaatoiminnasta, mutta iäkkäällä yleisimmin taustalla piilee kroonisen istumisen aiheuttama inaktiviteettiturvotus tai kalkkisalpaajan käyttö verenpainelääkkeenä.

Suonikohjujen leikkaushoitoa harkitaan, jos hoitosukat eivät auta tarpeeksi ja vajaatoiminta on aiheuttanut jalkaan ihomuutoksia tai säärihaavoja. Tavallisesti laajentunut laskimo suljetaan ja vialliset sivuhaarat poistetaan. Jos marjametsässä piikkilanka puhkaisee suonikohjun, jalka nostetaan ylös ja vuotava kohta sidotaan napakasti, mutta ei liian kireälle.

Julkaistu: 12.8.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.