Apu

Kysy Kiminkiseltä: suonenveto

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Hiljan keskustelimme tällä palstalla suonenvedon hoidosta. Sain päivystäessäni mieleisen puhelun, jonka sisällön haluan jakaa Avun lukijoiden kanssa.  Soittaja oli yksi opettajistani Helsingin lääkärikoulusta 1970-luvulta, fysiatrian professori Erkki Valtonen. Muistan hänet kanssani samanmielisenä, reippaana sanankäyttäjänä.  Tässä on Erkin vinkki lukijoille:

Näytä vastaus

Vastaus:

Aloin tässä vanhemmiten saada yöllisiä alaraajojen suonenvetokohtauksia, jotka olivat aika kivuliaita, eikä mikään venyttely tai muu sellainen auttanut.  Jälkikipu oli usein aika ikävä ja saattoi kestää kauan. Öinen suonenveto iski usein, kun päivällä oli kovasti hikoiltu metsätyössä, kuntokoulussa tai saunassa.

Mutta sitten sain hyvän hoitoneuvon, joka on todellinen pikaparantaja.  Hoito perustuu juoman nauttimiseen. Mitataan, vaikka juomalasiin, kaksi desilitraa vettä ja yksi kukkurallinen teelusikallinen hienorakeista suolaa, joka liukenee nesteeseen välittömästi.  Koska tämän juoman maku ei ole kovin kehuttava, on syytä laittaa juomaan esimerkiksi puoli desilitraa metsämarjan, mansikan tai muun makuista juomatiivistettä, jota saa kaupasta. Nyt tätä lääkettä voi juoda irvistelemättä. Lisäksi on hyvä käyttää mehupilliä, jotta juominen käy hyvin eikä sotke ympäristöä.  Laitan puolen litran pulloon kaksi tällaista sekoitusta.  Kerta-annokseni on puolet pullon sisällöstä eli 2,5 desilitraa.

Tämä lääke tehoaa kovaan suonenvetoon niin nopeasti, että kun tuskin olen saanut annoksen loppuun asti, niin suonenveto on jo lakannut! Suonenveto saadaan loppumaan reilussa minuutissa, jonka jälkeen uni jatkuu hyvin. Mitään muita temppuja ei tarvita. Pidän nykyään yöpöydälläni 500 ml:n pullon, siis kahden suonenvetokohtauksen hoitotarvikkeet. Suosittelen tätä tehokasta pikahoitoa kaikille suonenvedosta kärsiville. Hoito on kuitenkin hieman kalliinpuoleista... Laskin, että yhden suonenvetokohtauksen kuluiksi tulee 0,08 euroa. Eikä Kela tietenkään korvaa mitään.  Mutta nyt taisin taas sortua tuonne vitsien puolelle.

Erkki J Valtonen Fysiatri, professori,

eläkeläinen 

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.