Apu

Kysy Kiminkiseltä: stressi ja verenpaine

Julkaistu: 16.1.2015

Kysymys:

Voiko korkea verenpaine johtua stressistä ja jännittämisestä tai muusta vastaavasta ”psyykkisestä” syystä? Entä onko Limbitrol kauan käytettynä haitallista? Tuntuu aika lievältä lääkkeeltä, yksi kapseli vuorokaudessa unettomuuteen. Olen 58-vuotias mies Turun saaristosta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Saaristossa on terveellistä elää ja kalastella. Kävimme puolisoni kanssa lokakuussa keikalla Hailuodon Siikamarkkinoilla ja saimme haistella saaristolaiselämää. Maakravuista se vaikutti se erilaiselta ja viehättävältäkin.

Stressi on elämänehto erityisesti silloin, kun se kuuluu positiivisessa hengessä elämisen mielekkyyteen. Haitalliseksi se saattaa muodostua, jos suorittajan kapasiteetti ei toistuvasti yllä hänelle sisältä tai ulkoa asetettuihin haasteisiin. Silloin voi alkaa ohimosuoni pullottaa.

Kun pelko- ja pakohormoneja suihkuaa alvariinsa, hakkaa sydän, veri kiertää ja paine pysyttelee koholla – elimistö on koko ajan valmiudessa pötkimään pakoon. Ei se hyvää pitkäjaksoisesti ihmiselle tee.

Sama ilmiö liittyy uniapneaan. Laaduttoman yöunen jälkeen elimistö ei ole huilaantunut ja stressihormonit hyrräävät. Verenpaine saattaa kohota ja jopa diabetes puhjeta – stressihormonit ovat insuliinin vastavaikuttajia.

Professori Heikki Rusko on kehittänyt pulssivaihteluun perustuvan testausmenetelmän, joka on ollut jo pitkään potilastyössäkin. Sen avulla työn ja rahan perässä juokseva sähköjänis opetetaan tunnistamaan omaa stressautuneisuuttaan. Liikkuminen, tauot, lehtien lukeminen ja luonnon tarkkailu auttavat stressiin.

En mittaa mielelläni potilaitten verenpainetta. Suosin itse tehtyjä kotimittauksia ja automaattista vuorokausiseurantaa. Mikäli yksilö todentuu jokapaikanjännittäjäksi, on mahdollista, että pelkästään tuo ominaisuus altistaa hänet pysyvämmälle verenpainetaudille – hänen valtimonsa jäävät tuommoisiksi – supistuneiksi ja jäykistyvät seinämiltään. Relaaminen kannattaa aina! Erityisesti liikkuminen on erinomainen stressin purkaja, ja sillä on monia muitakin terveyttä edistäviä vaikutuksia. Harvasta asiasta tulee niin hyvä olo ja vielä pitkäksi aikaa.

Olet oikeassa Limbitrolin kanssa. Se on pienenä annoksena melko turvallinen. Se sisältää pienen määrän perinteistä mielialaa kohottavaa lääkettä ja toisen puolen bentsodiatsepiinia. En todellakaan suosittele bentsoja, mikä on teille taatusti käynyt selväksi. En siis enää aloita niitä sisältäviä lääkkeitä kuin aseella uhattuna. Käyttämäsi valmiste sisältää yhden tabletin erässä molempia aineosia melko pienet määrät, joten en moiti sinua tavastasi. Voit jatkaa, jos koet lääkkeestä hyötyväsi, etkä nosta annosta. Bentsojen osalta pitkäaikaiskäyttö ei sinänsä ole suositeltavaa, joten koetapa joskus kokeilla, pärjäisitkö ilmankin. Korostan taas kerran, että aina pitää tuntea potilas sekä lääkityksen hyötyjen ja haittojen suhde yksittäisessä tapauksessa. Joskus lääke kuin lääke saattaa olla potilaan elämänlaadun kannalta keskeisen tärkeä, jolloin kokonaisuus ratkaisee.

Bentsoilla on aina omat haittansa, joihin riippuvuuden kehittymisen riski kuuluu kuin telkkä pönttöön.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.