Apu

Kysy Kiminkiseltä: streptokokki-bakteeri

Julkaistu: 30.10.2015

Kysymys:

Vasemman käden etusormi turposi ja kipeytyi. Hoidin sitä kotikonstein muutaman päivän ja lopulta menin lääkärin vastaanotolle. Lääkäri teki viillon ja puristi sormesta märkäistä eritettä. Sain Kefeksin 750 mg -lääkekuurin seitsemän päivän ajaksi, ja eritteestä otettiin bakteeriviljely. Terveydenhoitaja kertoi eritteessä kasvaneen Streptococcus agalactiae -bakteerin ja lääkekuurin purreen siihen. Sormi parani, mutta kysymyksiä jäi. Mistä tällaisen bakteerin saa? Olenko bakteerinkantaja?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllähän me raahaamme mukanamme kaikenlaista – joskus tuntuu, että joutavaakin ja jopa ensisijaisesti juuri sitä. Erityisesti se paljastuu, jos ajaudumme remontin tai muuton kouriin. Siinä sitä vilisee eletty elämä silmiemme edessä.

Samaan tapaan kehomme reikineen ja viemäreineen päivineen pitää sisällään ja erityisesti pinnoillaan kaikkea mahdollista sellaista, mistä emme totisesti haluaisi elektronimikroskooppikuvaa. Siinä saattaisivat yöunet karata kuin Hannibal Lecterin myöhäisillan elokuvan jäljiltä. 

Pikku kätösemme kantavat melkoista bakteerien ja eliöiden eläintarhaa. Se konkretisoituu, kun pesemättömistä käsistä otetaan bakteerinäytteitä koulutusten yhteydessä tarkoituksena osoittaa, mitenkä taudit tarttuvat. Räkäiseminen päin näköä lennättää syysflunssan siemenet suorinta tietä lähimmäisen hengitysilmaan. Ratkaiseva reitti kulkee käsiemme kautta. Niin leviävät MRSA:t ja ESBL:t henkilökunnan käsien välityksellä sairaalahuoneessa potilaasta toiseen. Yleensä tartuttaja ei ole toinen potilas, vaan lähityötä tekevä hoitaja. 

Puhtaus on puoli ruokaa, vaikka ei siitä kylläiseksi tulekaan. Jos nyt Pilatuksesta ei vastuun väistäjänä muuta positiivista ole kerrottavana, opetti hän kuitenkin käsien pesemisen tärkeyden infektioiden leviämisen ehkäisyssä. Kunnollinen saippuapesu vie aikaa, minkä vuoksi potilastyössä lotraamme pullotolkulla käsidesiä. Sairaaloissa lisäksi huolellinen siivous on peruskauraa.

Sinut on hoidettu esimerkillisesti. Missä märkä tykyttää, se pyrkii pinnalle kuin aktivoituva tulivuori. Kypsässä tapauksessa paranemista avitetaan terävällä puukolla. Se helpottaa heti ja paraneminen alkaa. Jatkossa haavan aukinaisuus ja puhdistaminen jouduttavat toipumista. 

Mikäli tulehdus on mitätöntä mahtavampi, aloitetaan antibioottikuuri yksilöllisen harkinnan perusteella. Märkänäytteen tutkiminen on oikeaoppista, vaikka itse sen usein jätänkin väliin lievemmissä tapauksissa. Saamasi kuuri oli tilanteeseen nähden juuri oikea. 

Ja katso: tulehdus parani. Löydetty kokki – Streptokokki ja risuaita perässä kuuluu ihon normaaliotuksiin. Ilmeisesti sillä oli osuutensa tulehduksessa, mutta ei välttämättä. Kiltit pöpöt aiheuttavat harmia vain satunnaisesti. Terveiksi itsensä tuntevilta kadunhenkilöiltä voidaan tietystä prosentista löytää nielusta myös beetahemolyyttistä Streptokokki-ryhmä A:ta, jolla ei ole merkitystä, ellei ihmisellä ole taudin oireita. Oireeton ei tarvitse tutkimusta eikä hoitoa – yleensä. 

Siispä olet tuon pöpön kantaja – harmiton kantaja, vaikka en voi toki harmeistasi tietääkään. Ei sairaalabakteerin vaan ihan normaaliin ihon bakteerieliöstöön kuuluvan. Ole siis rauhallisella mielellä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.