Apu

Kysy Kiminkiseltä: skitsofrenia

Kysymys:

Olen skitsofreniaan hiukan alle neljäkymmenvuotiaana sairastunut nainen. Tauti oireili pitkään ennen varsinaista puhkeamistaan, ja hoitoon jouduin viime vuonna itsemurhayrityksen vuoksi.

Nyt harhaoireet on saatu lääkkeillä pysymään poissa, mutta minulla on ollut niiden sijaan univaikeuksia ja masennusta. Univaikeuksiin on kokeiltu eri lääkeyhdistelmiä, ja nykyinen yhdistelmä on kohtuullisen toimiva. Masennukseen minulla on niin sanotusti ensiapulääkitys.

Kysymykseni koskee toipumismahdollisuuksiani. Kuinka yleisesti skitsofreenikko toipuu takaisin työkykyiseksi? Kuinka pitkäaikaisia masennuskaudet tyypillisesti ovat? Kuinka todennäköistä on, että pystyn jossakin vaiheessa palaamaan asumaan itsenäisesti? Nyt en ole muutamaan kuukauteen selvinnyt arkielämästä itsekseni.

Minulla on kova halu tervehtyä ja myös päästä takaisin töihin ja itsenäiseen elämään. Toivo on vain viime aikoina hiipunut, ja olen alkanut yrittää entistä vähemmän, kun tukitoimet ovat olleet vähäisiä. Nyt minua auttaa äitini, joka on jo valmiiksi ylikuormitettu. Minua painaa raju syyllisyys äitini kuormittamisesta, enkä tunnu mahtavan itse asialle mitään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos  erinomaisesta kysymyksestä! Suomessa on 50 000 skitsofreniapotilasta, joten aiheen käsittely on tärkeää. Kuvaat lyhyesti mutta täydellisesti skitsofreniaan sairastumisen vaiheet. Siihen kuuluu useimmiten edeltävä jakso, johon liittyy ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta sekä lieviä psykoottisia oireita. Tämä johtaa usein elämän kapeutumiseen ja vetäytymiseen ihmissuhteista.

Varsinaisen skitsofrenian oireet jaetaan positiivisiin (aistiharhat, harhaluulot ja hajanaisuus) sekä negatiivisiin (latistuneisuus, kapeutuminen, puheen köyhtyminen, kyvyttömyys tuntea mielihyvää). Tautiin liittyy usein myös masennusta, ahdistuneisuutta ja itsetuhoisuutta. Lähes poikkeuksetta mukana on ihmissuhteista vetäytymistä sekä opiskelu-, työ- ja toimintakyvyn sekä kognitiivisten toimintojen heikkenemistä.

Taudinmäärityksen tekee psykiatri yhdessä moniammatillisen työryhmän kanssa. Hoidon ehdoton kulmakivi on ymmärtävä, luottamuksellinen ja pitkään jatkuva hoitosuhde. Sen tulee olla aina potilaslähtöistä ja ottaa huomioon potilaan yksilölliset tarpeet sekä noudattaa kirjallista hoitosuunnitelmaa, jota tarkistetaan tilanteen mukaan. Tavoitteena on poistaa oireet tai lievittää niitä, estää uudet psykoosijaksot tai vähentää niiden määrää ja vaikeusastetta sekä parantaa psykososiaalista toimintakykyä ja elämänlaatua. Lääkehoito vähentää merkittävästi akuutin psykoosin oireita, uusia sairausjaksoja ja kuolleisuutta. Lääkehoitoon yhdistetty psykoterapia lievittää oireita, parantaa toimintakykyä ja estää uusia psykoosijaksoja.

Onneksi tiede on kehittynyt. Onneksi mielenterveys ymmärretään nyt tasavertaiseksi fyysisen kanssa. Onneksi ennakkoluulot ovat vähentyneet. Mielenkään sairastumisessa ei ole mitään hävettävää!

En ole ennustaja yksittäisen ihmisen kohtalossa. Kansanterveys on eri asia kuin yksilö, jolle voi sattua ihan mitä tahansa. Keskimääräisiä arvioita meillä on tilastollisesti esittää: yli puolet skitsofreniaan sairastuneista toipuu suhteellisen hyvin, ja vain noin kymmenesosa tarvitsee toisten apua selviytyäkseen päivittäisistä toimista. Sairauden kulku on usein vaihteleva. Eri jaksojen kesto on täysin yksilöllistä.

Kirjeesi perusteella sinulla on erinomaiset tiedot ja ymmärrys sairaudestasi ja elämännälkä. Kärsivällinen pitää olla: skitsofrenia on vakava ja pitkäaikainen sairaus, joten edetä voi vain porras kerrallaan. Sinulla tulee olla kuvaamani hoitosuhde sekä psykoterapia. Yleensä se toteutuu paikallisen mielenterveystoimiston kautta. Joissakin tapauksissa on mahdollista hakea Kelan psykoterapiaa, joka on nykyään lakisääteinen oikeus. Näistä asioissa sinua palvelee mielenterveystoimisto. Seuraava porras kohdallasi voisi olla tuettu asuminen ja jatkossa sitä kautta itsenäistyminen. Näistä kaikista tietää sinua hoitava tiimi. Pidä puolesi, että saat sinulle kuuluvat palvelut.

 

Julkaistu: 20.2.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.