Apu

Kysy Kiminkiseltä: selkäkipu

Kysy Kiminkiseltä: selkäkipu

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Olen 60-vuotias mummeli. Nyt jo toista vuotta lisääntynyt selkäkipu pahenee istuessa, seistessä ja kävellessä. Kipu säteilee alaselkään ja vasempaan lonkkaan, jossa on myös alkanut painon tunne sekä kirvelyn ja pistelyn tunne reiden ulkosivulla ja takana. Kumpikin puoli oireilee, vasen enemmän. Hoitona on kokeiltu kortisonipuudutepiikitystä. Niistä on vain hetkellistä apua. Lääkkeistä on tullut myös punoitusta kasvoille. Olen koko ikäni ollut kova liikkumaan, esimerkiksi harrastanut joogaa yhdeksän vuotta. Nukkuessa kylkiasennot ovat osittain vaikeita, mutta muutaman tunnin yöunet selällään onnistuvat. Ainoa asento, joka auttaa hetkellisesti, on olla lattialla selällään jalat sängyn päällä. Minulle on kerrottu, että lääkeallergioiden vuoksi leikkaus olisi riski. Lääkekokeilut ovat tuottaneet pahojakin sivuoireita, joten uusia ei ole lähdetty enää kokeilemaan. Onko mitään tehtävissä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vastaaminen on harvinaisen helppoa. Sinulla on selkärangan nivelrikko edennyt niin pitkälle, että se ahtauttaa selkäydintä ja hermoja. Siihen sopii oireisto, joka säteilee jalkoihin ja aiheuttaa jalkaheikkoutta.

Selkäydinkanava laajenee hieman eteen taivutettaessa – oletkin huomannut, että tällainen asento lattialla helpottaa. Oireistossasi on mukana melkoisesti myös fibromyalgiaa, mutta taustalta paistaa selvä selkävika. Tarkentavana tutkimuksena tekisin ENMG:n, jolla voidaan selvittää hermopainanteen astetta ja sopimista magneettitutkimuksessa havaittuihin kohtiin. Sen jälkeen tarjoaisin puukkoa – siis ortopedille leikkausharkintaan. Ei Sinulla sellaisia allergioita ole, ettei leikkausta voisi tehdä.

Fibromyalgiavaivat luonnollisesti jäävät jäljelle. Liikkumisharrastuksesi on loistava. Mikäli kävisi niin, että alapäähäsi ilmaantuisi tunnottomuutta eikä virtsaa ja/tai ulostetta tulisi, pitäisi lähteä päivystykseen sillä siunaaman hetkellä. Silloin selkäydinpainauma on käynyt niin suureksi, että leikkaus on tehtävä mieluummin ennen auringonlaskua, ellei sitten sijaita kesällä napapiirin pohjoispuolella. Kortisonista tuleva terve puna poskilla ei ole allergiaa vaan kortisonin vaikutus. Kortisoni myös piristää.

Julkaistu: 11.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.