Apu

Kysy Kiminkiseltä: savun vaikutus syövän syntyyn

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Kahdentoista vanhana ammuin ensimmäisen teereni mustaruutihaulikolla 1944.  Haulikon panospesä oli venynyt ja nivelet kuluneet. Monet hylsyt halkesivat tai niiden kantaosa irtosi ammuttaessa. Osa paineesta (1200 kg/cm2) ja savusta kohdistui kasvojeni oikeanpuoleiseen poskeen. Nenän ja suun väli nokeutui aina ammuttaessa. Näitä aseita käytin viisitoista vuotta. Tämän jälkeen tulivat savuton ruuti, uudet hylsyt ja aseiden rakenne muuttui kaasutiiviiksi ampujan puoleisesta päästä. Ammuttujen laukausten määrä kohdallani on useita tuhansia. Syöpä taitaa tykätä ainakin tupakansavusta – kukaties myös mustaruudin runsaasta savusta? Ainakin minun syöpäni on halunnut syntyä ja kasvaa tämän nokialueen takana. Tupakkaa en ole polttanut, isäni kylläkin. Suusyöpäni oli niin sanottu kovanluunsyöpä ja se on vienyt leikkauksessa yläleuan oikeanpuolen hampaat, keskimmäistä lukuun ottamatta. Aluksi (2008) poistettiin noin kolme kuutiosenttimetriä yläleuan luuta ja myöhemmin muotoiltiin aluetta muutama kerta. Sain myös säde- ja solunsalpaajahoidot. Näin saatiin syöpä karkotettua.  Voiko syöpä olla mustaruudista kotoisin? Ja onko vastaavaa sattunut muille?

Näytä vastaus

Vastaus:

Syövästä, ja varsinkin sen syistä, puhuttaessa vastaukset jäävät aina kaikupohjaltaan ontoiksi, sillä emme tiedä läheskään riittävästi sen synnyistä syvistä.  Helposti ajattelemme, että syöpä lisääntyy kaiken aikaa, sillä sitä tuntuu olevan ympärillämme yhdellä jos toisella. Syöpäriski lisääntyy kuitenkin merkittävästi vanhuuteen liittyen, ja nyt kun elämme aikaisempaa vanhemmiksi, moni meistä ehtii taudin elinaikanaan saada. Itse asiassa monet syöpätyypit vähenevät (esimerkiksi vatsalaukun syöpä).

Eturauhassyöpä on yhteydessä testosteroniin ja rintasyöpä estrogeeniin. Molemmat syövät ovat voimakkaasti lisääntymässä, mutta kuolleisuus kumpaankin on hiljalleen vähenemässä kuvastaen tautien varhaista toteamista ja kehittynyttä hoitoa. Eturauhassyövästä enemmistö on laadultaan kilttiä.  Kukaan ei osaa varmasti sanoa, onko harrastuksesi yhteydessä myöhemmällä iällä kehittyneeseen syöpääsi lähellä altistusaluetta. Olin asiasta yhteydessä syöpätautien erikoislääkäriin, eikä hänkään osannut sanoa muuta kuin, että ei ole tietoa asiasta. Jos vaara olisi ilmeinen, sen voisi kuvitella tulleen esille ruutitehtaissa. Merkkejä syövän yleistymisestä työntekijöillä pitkälläkään aikajänteellä ei ole havaittu.

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.