Apu

Kysy Kiminkiseltä: Rytmihäiriöt ja alkoholi

Julkaistu: 4.1.2016

Kysymys:

Olen yli 75-vuotias nainen, ja minulla on esiintynyt rytmihäiriöitä raskausmyrkytyksen aikana liki 40 vuotta sitten. Niitä oli myös joskus nuorena juhlien jälkeen, kun oli ollut valvomista, tanssia, alkoholia ja tupakansavua. Minulla on verenpainetauti, johon lääkityksenä Norvasc = Amlodipin 10 mg + Amitrid Mite.

Sain yllättäen pahalta tuntuvan kohtauksen syyssiivouspäivän, illallisen ja likööripaukun jälkeen. Koko yön pulssi oli noin 100. Normaalisti se on alle 60. En voinut nukkua. Onko tämä vaarallista tai lääkitystä vaativaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

 

Sydäntemme sykkimistä ohjaa oma tahdistin, jota maalaispoikana usein paimenpojaksi tai lypsykoneen tykyttäjäksi kutsun. Se sijaitsee siellä jossain oikean eteisen katossa. Tahdistin lähettää sähköimpulsseja, jotka leviävät pitkin eteisiä eteiskammion rajalla olevaan solmukkeeseen, mistä lähtevät kaapelit sydämen kammioihin. 

Kun tahdistimesta lähtenyt sähköaalto etenee, se saa sydänlihassolut supistumaan synkronisesti. Eteiskammio-solmukkeessa impulssi tovin huilaa niin, että eteiset ehtivät työntää verta kammioihin. Vasta sen jälkeen sähkö siirtyy kammioiden puolelle supistamaan niiden lihaksiston. Näin hienosti suunnittelija on pumppumme piirtänyt.

Viime aikoina julkisuudessa on näytetty kuvia piuhojen päässä altaan reunalla pötköttelevästä pitkästä uimaripojasta. Hänen tapauksessaan uskoisin eteisten ja kammioiden välillä olevan ylimääräisen johtoradan. Kun impulssi eksyy sitä kautta kulkemaan, syntyy sähkövirran kierre, joka laukaisee kuin sormia napsauttamalla erittäin nopean täysin tasaisen sykkeen, jonka vauhti useimmiten huitelee välillä 150–200 lyöntiä minuutissa. Häiriö menee sitten ohi taas äkisti yhdessä hetkessä. Puhutaan hienosti supraventrikulaarisesta takykardiasta (SVT). 

Nuorena miehenä sain kerran ansaitsematonta mainetta, kun minut hälytettiin tällaiseen kohtaukseen. Panin käteni potilaan kaulalle ja hieroin häntä kevyesti kaulavaltimoiden seudusta. Rytmihäiriö tyssäsi siihen paikkaan. Ihmeparantuminen perustui siihen, että kaulalla on autonomisen hermoston päätteitä, joita ärsyttämällä on mahdollista ärsyttää parasympaattista hermoston osaa, joka hidastaa tahdistusta. Kovin tehokas temppu ei ole, enkä ole saanut sitä sen jälkeen uusituksi. Taisi muuten olla tämä potilas ensimmäinen Saarijärvellä, jolle tehtiin ylimääräisen johtoradan poltto ja vielä Oulussa, joka oli siihen aikaan uranuurtaja tuossa toimenpiteessä. Nykyään johtoratojen käsittely on jo rutiinia. Siihen uimarimmekin on menossa. Jani Sieviselle se tehtiin Atlantan jälkeen. 

Rytmihäiriöitä voi kuvaamassani järjestelmässä esiintyä monin muinkin mekanismein. Ikää myöten oma tahdistin voi hiipua, jolloin pulssi harvenee jyrkästi. Siihen voi kuulua hyvin harvaa pulssia ja sitten taas nopeampia pyrähdyksiä. Puhutaan sairaan sinuksen oireyhtymästä, joka korjataan vaihtamalla tahdistin. Tempun jälkeen edesmennyt kirkkoherramme Paavo Räsänen kutsui itseään sähköpaimeneksi. Harvan pulssin voi aiheuttaa myös katkos johtoradoissa. 

Vanhemmiten on tärkeää todeta myös eteisvärinä, jossa eteiset supistuvat villisti muutaman sata kertaa minuutissa, jolloin pulssi muuttuu alussa nopeaksi ja epäsäännölliseksi. Siinä on vaarana hyytymän muodostuminen vasemman eteisen korvakkeeseen ja siitä lähtevä tukos aivoihin. Siksi jokaisen on syytä vanhemmiten seurata pulssiaan ja tarvittaessa hakeutua sydänfilmiin. 

Sitten esiintyy toki jumpsauksina aistittavia lisälyöntejä, jotka ovat yleensä harmittomia ja levossa tuntuvia. Erilaiset ärsykkeet voivat kuten tapauksessasi vaikuttaa rytmikontrolliin. Ikäsi huomioiden on kuitenkin syytä käväistä lääkärissä sulkemassa eteisvärinän mahdollisuus pois. Vaikka se olisikin ohimenevä, aivoinfarktin vaara on olemassa. Jos se tulee vain silloin tällöin, sen kiinni saaminen ei ole helppoa, mutta varpaillaan tämän mahdollisuuden kanssa pitää olla. Yhtenä etsimiskonstina käytetään rytmin vuorokausiseurantaa mukana kannettavalla laitteella.

Kiminkinen vastaa myös näihin kysymyksiin:

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.