Apu

Kysy Kiminkiseltä: Rytmihäiriö ja vaihteleva verenpaine

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Minulla alkoi kello 11 rytmihäiriö, joka jatkui koko päivän iltaan asti. Verenpaine vaihteli: välillä se oli alhaalla, 190/124 korkeimmillaan. Kipuja ei ollut. Myöhään illalla lähdin päivystysasemalle.

Olin sydänfilmissä, jossa lääkäri totesi, ettei siellä ole mitään uutta. Minulla on ollut vasemmassa kammiossa niin sanottu haarakatkos kymmeniä vuosia.

Lääkäri sanoi, että nämä rytmihäiriöt ovat vaarattomia ja että niitä esiintyy monilla.

Pitääkö minun siis olla huolissaan? Käytän Cardace-verenpainelääkettä aamulla. Päivällä verenpaine on lääkkeen vaikutuksesta kunnossa, muun muassa tänään 129/75.

Näytä vastaus

Vastaus:

Et kerro tarkemmin tuntemuksistasi rytmihäiriön aikana. Mikäli ne olivat jumpsauksina ja taukoina tuntuvia lisälyöntejä, ne ovat todennäköisimmin vaarattomia.

Mikäli taas kyseessä oli epäsäännöllinen pulssi, jonka taajuus vaihteli, pitää ehdottomasti sulkea pois eteisvärinä. Siinä sähköimpulssi vaeltaa villisti sydämen eteisissä, jolloin niiden supistumistaajuus on useita satoja. Tällöin veri ikään kuin seisoo eteisissä ja vasempaan eteiskorvakkeeseen voi syntyä hyytymä, joka saattaa lähteä sieltä aivoihin. Seurauksena on usein massiivi aivoinfarkti.

Meneillään on valtakunnallinen Sydänliiton ja Aivoliiton kampanja Tunne pulssisi, jossa ihmisiä opetetaan tiedostamaan mahdollinen pulssin epäsäännöllisyys. Mikäli herää epäily eteisvärinästä, on potilaasta määritettävä sydänfilmi. Eteisvärinä voi olla kiero eikä ole aina havaittavissa. Tällainen ajoittainen eteisvärinä on kuitenkin aivoinfarktin mahdollisuuden kannalta yhtä vaarallinen kuin jatkuva.

Mikäli itsellesi on jäänyt epäily eteisvärinästä, sinulle pitää tehdä vuorokauden mittainen rytmin monitorointi (Holter). Siinä eteisvärinä jää todennäköisemmin kiinni kuin kertafilmissä. On tietysti mahdollista, ettei rytmihäiriö osu tähän vuorokaudenkaan mittaiseen otokseen. Silloin pulssin valpas omaseuranta on aiheellista, kunnes eteisvärinän mahdollisuus on poissuljettu. Verenpainelääkkeesi on erinomainen, mutta sitä ei sellaisenaan käytetä rytmihäiriöiden hoitamisessa.

Kiminkinen vastaa myös näihin kysymyksiin:

Sydämen läppävika ja vajaatoiminta, leikkaushoito, katso myös video

Sydämen vajaatoiminnan oireet ja hoito, Kiminkinen vastaa myös videolla

Sydämen vajaatoiminnan ja pitkittyneen yskän yhteys. Katso video

Sepelvaltimotauti

Rytmihäiriö, milloin pitää huolestua?

Miten tunnistan eteisvärinän?

Julkaistu: 6.12.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.