Apu

Ruusu: Aiheuttajat, oireet, hoito ja uusiutuminen – Apu-klinikka

Julkaistu: 17.7.2020

Kysymys:

Olen 67-vuotias perusterve mummu. Olen sairastanut kolme kertaa ruusun, joista keskimmäinen vuonna 2008 oli todella kriittinen. Olin ensin ulkomailla kolme viikkoa sairaalassa, josta minut toimitettiin ambulanssihelikopterilla Suomeen. Suomessa olin sairaalassa toiset kolme viikkoa. Ensimmäisen viikon aikana kuolema haki minua useampana yönä. Sain silloin vuoden estolääkettä, saksalaista Pendysiniä.

Ruusu uusi pari vuotta sitten. Pääsin kuitenkin nopeasti sairaalaan ja selvisin viikon tiputuksella. Nyt olen saanut ruusun estolääkitystä kerran kuussa. Lääke on kuitenkin tosi hankala. Hoitajat eivät aina tiedä, miten sitä annetaan, ja on käynyt niin, että se on kuohunut pullosta tai ruiskusta ulos lattialle tai pitkin sääriä.

Pendysinin saanti loppui viime keväänä. Vastaavaa ei ollut hetkeen saatavana. Sitten markkinoille tuli portugalilainen Lentocin. Sitä sain 4–5 kuukautta, kunnes sen saanti loppui. Nyt tuli markkinoille slovakialainen Procaine. Viime viikolla kuulin apteekissa, että tulossa on taas uusi lääke. Procainea jouduin metsästämään useasta apteekista.

Ruusu ja lääkkeiden vaikea saatavuus

Melkein minkä tahansa lääkkeen tilalle on tarjolla useampia korvaavia valmisteita. Miten tämä lääke voi olla niin vaikeasti saatavissa, ja miksi valmistusmaa vaihtuu jatkuvasti? Heräsi epäilys, että onko lääkkeet testattu niin heikosti, että haittavaikutukset havaitaan vasta käytön aikana – ja taas vaihtuu valmistaja.

Onko ruusua tutkittu vähän? Kuitenkin tuntuu, että se on yleinen sairaus. Tiedetäänkö, mikä sen aiheuttaa? Latinankielinen sana cellulitis viittaa tietenkin maallikon korviin yhteydestä selluliittiin, mutta mitä minä olen havainnut, niin välttämättä yhteyksiä ei ole.

Olisin kiitollinen kaikesta mahdollisesta tiedosta liittyen ruusuun ja ruusun hoitoon. Sanoinkin lääkärille, että mieluummin käyn kerran kuussa ottamassa piikin kuin sairastun neljännen kerran ruusuun. Tosin minulle on myös kerrottu, että ei ruusun estolääkkeestäkään takuita ole.

Näytä vastaus

Vastaus:

Harvemmin tarvittavien lääkkeiden valmistaminen ei kannata, joten niitä on vaikea saada. Kotimainen lääketeollisuus on yrittänyt ryhdikkäästi pitää valikoimissa näitä ”palveluvalmisteita”.

Pitkävaikutteista pistettävää penisilliiniä saa tällä hetkellä vain yhtenä ulkomaisena tuotteena, kuten olet huomannut.

Ruusun aiheuttaa tavallisesti A- tai G-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki, joka pääsee ihorikosta ihonalaisiin kudoksiin ja imuteihin (varvasvälisilsa, hautuma, ihottuma, säärihaava tai muu ihorikko). Vaaraa lisäävät alaraajojen turvotus, liikapaino sekä heikentynyt laskimo- ja valtimoverenkierto.

Ruusu ja tyypilliset oireet

Ruusun tyyppitapauksessa ensin tulee horkkamainen kuume vilunväristyksineen, mitä seuraa vajaan vuorokauden viiveellä tarkkarajainen kuumottava punoitus ja turvotus iholla. Valtaosa ruusuista sijaitsee säären, nilkan tai jalkaterän iholla, mutta se voi olla myös kasvoissa, genitaaleissa tai yläraajoissa.

Ruusu on erittäin harvoin molemminpuolinen. Tietenkin esiintyy myös lievempää taudinkuvaa, jonka diagnosoiminen ei ole yhtä vaivatonta. Vesirokkoviruksen aiheuttama rakkulainen vain toisella puolella kehoa esiintyvä vyöruusu on helppo erottaa tavallisesta.

Ruusu ja sen hoito penisilliinillä

Ruusu hoidetaan pääsääntöisesti penisilliinillä. Lievempiä ruusutapauksia lukuun ottamatta potilas kammetaan vuodelepoon sairaalaan ja penisilliiniä tiputellaan suoneen. Lääkäreillä tuntuu olevan järjellä selittämätön tapa hoitaa ruusua primaaristi kefuroksiimilla, minkä vuoksi käytän siitä kauppanimestä mukailtua Z-vitamiininimitystä.

Penisilliini tuli toisessa maailmansodassa suurena sotasalaisuutena länsirintamalle. Se on edelleenkin parhaita antibiootteja ja ansaitsisi nykyistä laajemman käytön sille herkissä infektioissa.

Näin uusiutuva ruusu hoidetaan

Kun tulehdus on rauhoittunut ja kuume laskenut 3–5 vuorokauden kuluessa, voidaan siirtyä suun kautta annosteluun, jota jatketaan ensimmäisessä ruusussa 2–3 ja uusiutuneessa 4–6 viikkoa. Mikäli hoitovaste penisilliinille on huono, voi mukana olla stafylokokki, jolloin vasta tarvitaan toisen linjan antibiootteja.

Tiheästi toistuvissa ruusuissa harkitaan kuukausia tai jopa lopun ikää kestävää ehkäisevää penisilliinihoitoa kuten sinulla. Tärkeää on etsiä ja tukkia tulehduksen sisäänpääsyreitit. Säären turvotuksen hoito alussa sitomalla ja jatkossa tukisukin ja joskus lymfahoidoin on keskeistä. Toistuva säären ruusu voi tuhota imuteitä niin, että turvotus jää pysyväksi.

Selluliitti on vaikea käsite, ei vain naisille vaan myös päivystäjille. Lääketieteessä se muistuttaa ruusua, mutta se on punoitukseltaan epätarkkarajaisempi, ei juuri kohoa ympäristöstä ja ulottuu syvemmälle rasvakudokseen.

Sitä on tapauskohtaisesti melko mahdotonta erottaa ruususta. Mutta hei, mitä välii – hoito on sama, kunhan muistetaan, että stafylokokki on useammin mukana, ja vaihdetaan penisilliini toiseen antibioottiin, ellei tehoa irtoa parissa päivässä.

Päivitetty 17.7.2020 – Ilmestynyt 6.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.