Apu

Kysy Kiminkiseltä: Riittääkö polyneuropatian tutkimiseksi pelkkä ENG?

Tapani Kiminkinen

KuvatAdobe Stock

Kysymys:

Riittääkö polyneuropatian tutkimiseksi pelkkä ENG-tutkimus ENMG:n sijaan? Oireeni ovat äkillisesti alkaneet kylmäämiset, pistelyt, puutumiset, polttelut molemmissa jalkaterissä, välillä myös ylempänä jaloissa ja pakaroissa asti. Myös levossa esiintyvä sisäinen värinä on jokapäiväistä ja häiritsee unta. Sairastan kakkostyypin diabetesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi vaatii neurofysiologin osaamista. Niinpä soitin Andreo Larsenille Roomaan. Andreo tuli kansalaisten rakastamaksi Viagran marssiessa apteekkeihin vuonna 1998. Lisäksi hänellä on suvereeni huumorin­taju.

Andreon vastaa näin: ”ENMG = elektro-neuro-myo-grafia, annetaan sähköimpulsseja ja pistetään neulalla. EMG = elektro-myo-grafia, pistetään neulalla. Nähdään onko aksonivaurioita/denervaatiota, osoitetaan tai suljetaan pois radikulopatia. ENeG = elektro-neuro-grafia, annetaan sähköimpulsseja ja mitataan ihon pinnalta. Mitataan pelkästään hermojohtonopeuksia (onko perifeerisen hermon ­demyelinaatiota vai ei) ja vasteiden amplitudeja. Vasteen amplitudi eli korkeus kertoo, paljonko toimivia säikeitä on hermossa. ENG = elekto-nystagmo-grafia, huimaustutkimus.

Jos pinnalta tehtävä ENeG on poikkeava, johtonopeudet hidastuneet, se osoittaa polyneuropatian. Taas, jos ENeG on normaali, se ei sulje pois radikulopatiaa (tarvitaan EMG) eikä ohutsäieneuropatiaa. Diabeetikolla voi olla pelkästään ohutsäieneuro­patia, joka affisio vain kipu- lämpö/kylmäsäikeitä. Ohutsäieneuropatia tutkitaan QST-tutkimuksella (Quantitative Sensory Test). Sitä tehdään harvoissa paikoissa, lähinnä keskussairaaloissa. Se on myös noninvasiivinen, ei ­pistetä neuloilla.

Jos diabeetikon ENeG on poikkeava, se riittää osoittamaan polyneuropatian, eikä enempää rääkkäämistä tarvita. Jos taas ENeG on normaali, mutta kliinisesti on vahva epäily polyneuropatiasta tai muusta neuronaalisesta vauriosta, tarvitaan ENMG ja mahdollisesti QST. ”

Superkiitokseni Andreo! ­Aihe on vaikea ja termit vieraita. Vastaus aukeaa täsmällisenä siitä, että kysymäsi ENG on oikeasti ENeG. Denervaatio = hermon toimimattomuus, radikulopatia = hermojuuren sairaus, aksoni = hermon viejähaarake, demyelinaatio = hermosäikeitä ympäröivän rasva-aineen kato.

Julkaistu: 13.9.2019

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.