Apu

Kysy Kiminkiseltä: refluksitauti

Kysymys:

Olen 77-vuotias mies, 174 senttiä pitkä ja painan 65 kiloa. En ole koskaan tupakoinut. Verenpaine on 110/70, pulssi 46–54, kolesteroli 4,6, muut veriarvot normaalit. Olen juossut 32 täysmaratonia ja nykyisinkin harrastan säännöllisesti hölkkää ja reipasta kävelyä vähintään 100 kilometriä kuukaudessa.

Vaivani on refluksitauti, joka alkoi reilut 20 vuotta sitten. Närästystä ei ole yhtään. Lääkäri määräsi Nexium 20 mg tabletin kerran vuorokaudessa tarvittaessa sekä välttämään hapollisia juomia ja muita tuotteita, jotka minun tapauksessani eivät sovellu. Lisäksi sängyn päätyä piti nostaa 15 senttiä.

Tähystys on tehty kolme kertaa, eikä mitään normaalista poikkeavaa ole todettu. Vuosien varrella Nexiumin tarve on lisääntynyt niin, että nykyään tarve on jo lähes päivittäistä. Tiedän, että tätä parantumatonta sairautta hoidetaan myös kirurgisesti. Mikä minun tapauksessani tuntuu parhaalta hoidolta riskit, hyödyt ja haitat huomioiden?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tervehdys Sinä superyksilö, joka hyödynnät liikkumisen monipuolisesti tervehdyttävää ja toimintakykyä monipuolisesti ylläpitävää ja kehittävää voimaa. Kaikista hyvistä elintavoista huolimatta koneistomme vanhenee vääjäämättä, ja joskus mahtavasta liikkumisesta huolimatta yksilön voi kohdata pahakin tauti. Kuitenkin koko väestön tasolla, jos kaikki eläisivät laillasi tupakoimatta ja iloisesti liikkuen, terveytemme lisääntyisi huikeasti – muun muassa yli puolet kaikista syövistä tulisi jo sillä ennalta ehkäistyiksi.

Onneksi vaivasi ei ole vakava, mutta kiusallinen se voi olla. Ruokatorven ja mahalaukun liitos tuppaa löystymään vanhemmiten, minkä iloisen perhetapahtuman itsekin joskus huomaan kumartuessani syönnin jälkeen – ruokaa saattaa yllättäen virrata takaisin suuhun. Koska mahalaukussa vallitsee hapan ympäristö, eritteen takaisinvirtaus ruokaputkeen (refluksi) aiheuttaa rinnan polttoa (närästys) ja tulehdusta. Hiukan ihmettelenkin, millaisia oireita sinulle refluksista oikein tulee, jollei ollenkaan närästä.

Refluksi voi aiheuttaa angina pectorista matkivia rinnan tuntoja ja yöllä kurkunpäästä henkiputkeen valuvaa yskää ja astmaa pahentavaa komponenttia. Refluksi siinä missä hoitamaton allerginen nuhakin voi olla yksi merkittävä astman pahenemisen syy.

Pahenevien ja hoidosta huolimatta jatkuvien närästysvaivojen yhteydessä on suoritettava vatsalaukun tähystys (gastroskopia) ja sitä herkemmin, mitä vanhempi potilas on. Jos todetaan helikobakteeri, se on syytä häätää lääkkein. Samalla tulevat poissuljetuksi pahanlaatuiset taudit ja arvioiduksi ruokaputken ja mahalaukun liitoskohdan väljyys ja todetuksi mahdollinen palleatyräkin (mahalaukku työntyy palleassa olevasta aukosta vatsaontelosta rintaontelon puolelle, jolloin refluksin todennäköisyys luonnollisesti kasvaa).

Refluksia hoidetaan haponeritystä hillitsevillä lääkkeillä, kuten Sinun tapauksessasi. Mikäli kertomani asiat on selvitetty ja suljettu pois tai hoidettu ja ruokatorven tulehdus lääkityksestä huolimatta vain jatkuu, voidaan harkita leikkausta. Huippukuntoisena olet leikkaukselle ihanteellinen kohde, mikäli sen kriteerit täyttyvät. Kysymyksestäsi saan sen käsityksen, ettei aivan kaikkea ole vielä laitettu peliin, eivätkä löydökset tähystyksessä ole olleet pahoja. Jos leikkaukseen päädytään, pitää muistaa, ettei sen tulos ole useimmiten elinikäinen, vaan oireisto tahtoo palata tapauksesta riippuen 5–10 vuoden kuluttua. Minulla on potilas, joka on nyt leikattu jo kahteen kertaan tämän vuoksi.

Julkaistu: 9.3.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.