Apu

Kysy Kiminkiseltä: rasvamaksa

Julkaistu: 23.5.2016

Kysymys:

Olen lähes 70-vuotias mies, jonka paino on neljän viime vuoden aikana noussut riskirajoille annettujen mitta- ja indeksitietojen mukaan. Neljä vuotta sitten jouduin suojatiellä auton yliajamaksi, ja oikea jalkani loukkaantui polvesta ja sääriluusta niin, että jouduin liikkumaan rajallisesti jalkatuen avulla yli puoli vuotta. Ennen tätä olin ollut aktiivinen luontoliikkuja ja metsänraivaustöiden tekijä, mutta painoni pääsi varkain kohoamaan lähes kymmenen kiloa elämääni liittyvien muidenkin muutosten vuoksi. Tuli myös otettua kostuketta murheeseen.

Olen lukenut aiemmasta tekstistänne, että monilla suomalaisilla on rasvamaksa. Uskoisin minullakin olevan, vaikka maksa-arvoni ovatkin normaalit. Olen nykyisin elänyt suhteellisen normaalia elämää, syönyt terveellisesti ja liikkunut vähintään kolme kertaa viikossa, mutta painoni ei vain tahdo pudota. Missä vika ja miten sitä mahdollista rasvamaksaa tulisi hoitaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Jos Sinulla rasvamaksa olisikin, se ei näytä aiheuttaneen pelättyjä komplikaatioita. Päätelmäni puolesta puhuvat ikäsi, normaalit maksa-arvosi ja se, ettet ainakaan mainitse, että Sinulla olisi tyypin II sokeritautia. Lisäksi syöt terveellisesti ja liikut. Liikkumisen huikeat terveysvaikutukset koituvat aineenvaihduntasi onneksi, vaikka et onnistuisi laihtumaankaan. Siispä älä liikkumatta jätä, vaikka puntarilla mitattu painosi ei laskisi. Kehonkoostumuksesi korjaantuu, ja se on se ydinasia.

Rasvamaksalla tarkoitetaan yllätyksettömästi rasvan kertymistä maksasoluihin (kuin rasvattu maksa). Suoranaisesta maksan sairastumisesta puhutaan silloin, kun enemmän kuin 5 prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvapisaroista (Pertti Mustajoki). Se on yleisin maksasairaus, jota todetaan neljäsosalla aikuisista. Rohkeimmat arviot yltävät aina 40 prosenttiin saakka, jos kaikki poikkeava rasvoittuminen lasketaan. Lihavakaan ei tarvitse olla, sillä normaalipainoisilla rasvamaksaa esiintyy 1–2:lla kymmenestä – lihavilla 7–8:lla (vyötärölihavuus on se  esiin työntyvä peruspiirre).

Rasvamaksaan voi liittyä maksasolujen vaurio ja tulehdusreaktio. Tämä todetaan noin 5 prosentilla ja liittyy korostetusti lihavuuteen. Tila voi onnettomissa oloissa edetä maksakirroosiksi ja sitä kautta aina maksasyöväksi saakka. Prosessi voidaan diagnosoida koepalan avulla.

Useimmilla rasvamaksapotilailla maksaentsyymit ovat viitealueella. Epäilyn diagnoosista voi tällöin herättää satunnainen ultraääni-, tietokonetomografia- tai magneettitutkimus. Niin tiiviisti maksan rasvoittuminen on yhteydessä metaboliseen oireyhtymään (MBO) ja sitä kautta tyypin II sokeritautiin, että on esitetty arvioita koko prosessin syntipukin piilevän juuri rasvamaksassa. Sattumarasvamaksan tapauksessa pitääkin selvittää, onko sen kantajalla MBO tai ylipäänsä vaaroja tyypin II sokeritaudin suuntaan.

Kuningas alkoholi rasvoittaa maksaa. Samalla potilaalla saattaa olla tavallinen sekä alkoholin aiheuttama rasvamaksa.

Varmin tapa hankkia maksakirroosi on se, että keskivatsakas reipasta rasvamaksaa poteva alkaa kunnolla tenutella.

Jos potilaan maksaentsyymit pysyttelevät jatkuvasti reippaahkosti suurentuneina, pitää selvittää, onko hänelle kehittynyt jo suurempaa maksasoluvauriota ja tulehdusta, jolloin tilanne kääntyy tavallista rasvamaksaa vakavammaksi. Suomessa 75 prosenttia kohonneista maksaentsyymeistä aiheutuu rasvamaksasta. Kun tähän kipataan vielä alkoholi, ei paljon enää muuta tarvitakaan.

Tärkeintä hoidossa ja ehkäisyssä on laihduttaminen. Pitää välttää erityisesti fruktoosilla eli hedelmäsokerilla makeutettuja tuotteita ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja (sokerilimsat, makeiset). Pitää suosia pehmeitä rasvoja. Luonnollisesti alkoholi, rasvoittumista lisäävät lääkkeet ja luontaistuotteet päätyvät listalle.

Uskon Sinun olevan maksasi kanssa kadun aurinkoisemmalla puolella. Jatka elämistä valitsemallasi kaidalla tiellä, niin maksa ei vaivaa. Varmista myös, että yöunesi on häiriötön (ei esimerkiksi uniapneaa), sillä huono uni lihottaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.