Apu

Kysy Kiminkiseltä: rasvainen iho

Kysymys:

Olen jo useita vuosia joutunut raapimaan päätäni sinne muodostuneiden nystyröiden vuoksi, ja raapiminen aiheuttaa verenvuotoa. Olen käynyt kahdella ihotautilääkärillä. Toinen päätyi ratkaisuun, että minulla on rasvainen iho. Iho-ongelmat ovat siirtyneet välillä hartioihin ja yläselkään. Olen voidellut itseäni lukuisilla voiteilla lääkärin ohjeiden mukaan. Kun ne eivät ole tuottaneet tulosta, olen kokeillut tuttujen antamia ohjeita.

Jotenkin tuntuu hieman oudolta, että rasvaista ihoa pitäisi rasvata yhtenään. Lisäksi rasvaus selkäpuolelta on yksin asuvalle vaikeaa. Kokeilin omien päätelmieni pohjalta kortisonipitoista voidetta, ja se on jonkin verran auttanut. Välillä iho-oireet ovat vähäisiä, mutta välillä ne aiheuttavat kutinaa, jolloin käsi eksyy niihin automaattisesti. Lopullisesti vaiva ei ole kadonnut. Myös suihkussa olen käynyt entistä useammin. Muutamassa voiteessa lukee erittäin rasvainen. Voisiko lääkärin diagnoosi olla virheellinen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tietenkin voi – itseni varsinkin, sillä emme ole lääkäreinä Luojastamme seuraavia. Vaikka tiede etenee kuin Kuninkuusravien konkari, vasta haparoimme kohti totuuden askelmia. Paljon on vielä usvaisen hämärän peitossa. Monta asiantynkää pidetään terveydenhuollossa itsestäänselvyytenä ollenkaan arvioimatta tieteellisen näytön riittävyyttä. Hoidamme kovin usein syiden sijasta seurauksia, jolloin lopullisesta paranemisesta ei ole toivoa. Näin on tuskallisen usein esimerkiksi tukirankavaivojen tapauksessa. Nyt onneksi yliopistotason ortopedit erityisesti Tampereella ovat heränneet huomaamaan, ettei keisarilla olekaan aina vaatteita. Moni tavanomainen tukirankavaiva saa paremman ja halvemman hoidon manuaalisen terapian menetelmin yhdistettynä aktiiviseen treenaamiseen.

Itsekin olen sadat kerrat joutunut raapimaan päätäni ihmetellessäni, mistä ihottuma tai yksitäinen näppylä voisi aiheutua. Kovin näyttävät ihottumat samanlaisilta, ja melkein kaikkia hoidetaan kortisonivoitein – joskus jopa suun kautta tablettikuurilla, jolla useimmiten lähtevät ainakin väliaikaisesti kaikki oravaa pienemmät kapit. Diagnostiikassa voidaan käyttää apuna koepaloja ja joskus harvoin laboratoriotutkimuksia, jotka kuuluvat pääsääntöisesti naima- ja nahkatautilääkäreiden arsenaaliin. Kahdella sellaisella olet jo käynytkin, enkä tietenkään kykene astumaan heidän varpailleen.

Kortisoni on tehokkain aine erilaisten tulehdusten (ei tietenkään mikrobien aiheuttamien) hoidossa. Maitoruvessakaan, joka kuuluu atooppisen ihottuman kategoriaan, ei tarvita antibioottivoiteita, vaan puhdasta mietoa kortisonivoidetta tai sen kalliimpaa ”korviketta”, jos ihonhoito kosteusvoiteilla ei tuota tulosta. Kortisonin haittavaikutukset on tiedostettava ja annosteltava lääkettä sen ehdoilla.

Kuivassa ihossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista vapaasti. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana. Ihon keramidien vähäisyyteen vaikuttaa perimä (atooppinen iho) sekä ikä, minkä vuoksi vanhemmat henkilöt kärsivät kuivasta ihosta (Matti Hannuksela). Rasvaista ja kuivaa ihoa ei pidä laittaa vastakkain, toteaa Hannuksela. Joka kolmannella suomalaisella talirauhaset ovat rasvaisilla ihoalueilla suuria ja toimivat vilkkaasti. Ihon pinnassa tali härskiintyy ja aiheuttaa tulehduksen, mikä aistitaan kutinana. Tulehdus kiihdyttää ihon uusiutumista. Ihon keramidimäärä vähentyy, ja iho kuivuu. Rasvainen iho on kuiva siinä missä kuivakin!

Pesu ja saunominen ovat hyviä keinoja ihon vesipitoisuuden palauttamiseksi, mutta vesi pitää sitoa ihoon sopivalla perus- tai kosteusvoiteella heti suihkun, kylpemisen tai uinnin jälkeen. Sopivin voide löytyy yrityksen ja erehdyksen keinoin. Jos kaksi päivittäistä voitelukertaa eivät pidä ihoa tarpeeksi kosteana, tulehdus on hyvä hoitaa hydrokortisonivoiteella, neuvoo Hannuksela. Jotkin voiteet voivat jopa lisätä veden haihtumista ihon läpi. Ravinnolla tai pesujen rajoittamisella ihon kuivumista ei voi estää. Auringonsäteet paksuntavat ihon pintakerrosta ja lisäävät sen keramidi- ja vesipitoisuutta. Pitää kuitenkin muistaa kohtuus jo melanoomariskin vuoksi.

Julkaistu: 26.8.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.