Apu

Kysy Kiminkiseltä: raskausarvet ja vuotohäiriöt

Tapani Kiminkinen

KuvatAnna Huovinen

Kysymys:

Minulla olisi kaksi kysymystä, raskausarvista ja kuukautisten jälkeisestä vuodosta.

Ensimmäinen ongelma: Minulla on ollut jo pitkään aika ajoin kipeitä raskausarpia lantiossa ja mahassa. Ne ovat todella kosketusarkoja. Väri on alkuun neutraalin vaalean lila, mutta kipeytyessään ne ovat todella tummat. Mistä tämä johtuu? Mitä voisin tehdä, jotta pääsisin niistä ja kipeydestä eroon?

Toinen ongelmani ovat kuukautiset. Viime joulusta alkaen normaalit vuodot ovat tulleet alkukuusta, ja viikon parin jälkeen tulevat toiset kuukautiset, jotka kestävät noin 4–8 päivää. Viime aikoina on tullut vielä noidenkin jälkeen pientä vuotoa silloin tällöin. Vuodon väri on vaihdellut – se on ensiksi punertavaa, pyyhkiessä ruskeampaa, itse vuotona taas oranssin väristä. Onko tämä normaalia, vai voisiko johtua kilpirauhaseni vajaatoiminnasta? Viimeksi minulta otettiin verikoe joulun aikoihin, ja kilpirauhasarvoni olivat melko lähellä vajaatoiminnan rajoja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Raskausarpia syntyy lähes kaikille naisille raskauden aikana rintoihin, alavatsaan ja joskus reisiin. Niitä tavataan myös nopean kasvun aikana, erityisesti lihomisen yhteydessä nuorilla. Sidekudos ei yksinkertaisesti pysy ihon venymisen perässä, vaan se repeilee. Kortisonilääkitys haurastuttaa kudoksia, jolloin arpien vaara lisääntyy. Joskus vanhalla iällä, varsinkin pitkän sisäisen kortisonin käytön jäljiltä iho on kuin pergamenttia, ja se saattaa repeillä pienestä kiristyksestä esimerkiksi käsivarsissa.

Alkuunsa arvet punoittavat, ja vatsa saattaa olla synnytyksen jäljiltä kuin Euroopan kartta. Vuosien mittaan ne vaalenevat ja muuttuvat usein lähes huomaamattomiksi. Arven vetolujuus ei koskaan vastaa tervettä ihoa niin leikkausarvessa (joihin voi syntyä vatsalla joskus tyrä) kuin raskausarvissakaan. Arven iho rikkoutuu muuta ihoa helpommin.

Arpien luonnollisen kulumisen lisäksi niitä yritetään hoitaa A-vitamiinivoiteilla ja laserilla. Tavan takaa lehtien palstoille ilmaantuu mainoksia ihmevoiteista, joiden tehosta ei ole saatavilla luotettavia tutkimustuloksia. Kysyin asiasta myös ihotautilääkäriltä. Hän oli samaa mieltä.

Kysymyksestäsi ei ilmene tarkkaa ikääsi eikä mahdollisesti käyttämääsi ehkäisyä. Toistuvan vuotohäiriön syy tulee selvittää. Nuoremmalla iällä taustalla on usein tulehdus kohdunkaulassa. Iän myötä on aina otettava huomioon myös pahemmanlaatuisten sairauksien mahdollisuus. Siksi Sinun on syytä käydä sellaisella lääkärillä, joka kykenee suorittamaan Sinulle gynekologisen tutkimuksen ja ottamaan tarvittavat näytteet.

Kilpirauhashormoni on välttämätön elintoimintojen ylläpidolle. Jos sitä on liian vähän, elintoiminnat laiskistuvat – jos taas liikaa, ne vilkastuvat. Näin oleellisen hormonin tuotantokatkokset voivat aiheuttaa myös kuukautishäiriöitä. Yleisin syy kilpirauhasen vajaatoimintaan on autoimmuunityreoidiitti, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan. Sairaus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa ja on Suomessa melko yleinen.

Korvaushoitoa popsii noin 240 000 kansalaista.

Diagnoosi selviää laboratoriokokeiden avulla. Niistä herkin on TSH, jonka arvo nousee vajaatoiminnassa. Mikäli samalla todetaan vasta-aineita kilpirauhasen rakenteita kohtaan, vajaatoiminnan kehittyminen on todennäköistä. Sinulla kilpirauhashormoni on ollut alakantissa, mutta ilmeisimmin ei vielä liikaa, joten kuukautishäiriön synty tästä syystä on epätodennäköistä.

Tapauksessasi olen kiinnostunut veren tyroksiinipitoisuudesta (T4v), TSH:sta sekä kertaalleen kilpirauhasvasta-aineista (TPO). Niiden perusteella voidaan saada käsitys tilanteestasi ja siitä, miten todennäköisesti varsinainen vajaatoiminta mahdollisesti kehittyy. Arvojen seuraaminen kerran pari vuodessa on tuloksista riippuen tarpeellista.

 

Julkaistu: 21.9.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.